Adéu Internet Explorer. Hola Spartan i Windows 10

Compartir

Internet Explorer, el navegador més conegut de tots els temps, està a punt de desaparèixer definitivament. Això és el que va explicar ahir Chris Capossela, responsable de màrqueting de Microsoft, que també va donar pistes sobre el futur de Windows 10. La nova versió del sistema operatiu sortirà a la venda abans de l’estiu, incorporant el que de moment s’anomena “Projecte Spartan”.

Es tracta d’una jugada estratègica per prescindir de la marca “Internet Explorer”, totalment desgastada i motiu de mofa entre desenvolupadors i geeks.

Els de Redmond tenen dos objectius, buscar un nom atractiu i definitiu al seu nou navegador i seguir treballant per incorporar Spartan en el nou l’ecosistema de Microsoft. El que de moment sabem és que serà més modern, amb un disseny net, gairebé sense bores i amb el reconeixement de veu com a novetat. Aquest nou programa seguirà utilitzant alguns dels components d’Internet Explorer, com ara el motor renderitzat Trident. Una de les novetats més destacades d’Spartan, nom temporal, i que va ser presentada ja fa unes setmanes, és l’opció de prendre una imatge en temps real de la pàgina que s’està visitant i fer anotacions sobre la mateixa per compartir-la amb els contactes. Microsoft també vol focalitzar els esforços en la millora del “modo lectura”, que tracta de potenciar el temps de pàgina, evitar distraccions i netejar de brossa els espais del visor. El nou projecte ha decidit, per fi, abraçar els desenvolupadors i crear un mercat d’extensions i aplicacions extres per complementar el navegador, com ja passa a Mozilla Firefox o a Google Chrome.

Una mica d’història

Internet Explorer es va fer famós quan va destronar Netscape, el navegador per excel•lència a principi dels anys 90. Marc Andreessen, el seu fundador, és avui una de les grans fortunes del món tecnològic i un dels inversors més visionaris. Microsoft va jugar molt bé les seves cartes, incorporant-lo per defecte en el seu sistema operatiu, cada vegada amb més quota de mercat. Això també va provocar moltes crítiques i multes per part de les institucions financeres, al considerar-ho una forma clara d’abús de posició dominant en el mercat. En els últims anys va arribar a tenir quasi la totalitat dels internautes, però el declivi va començar quan la competència va aparèixer. Primer Safari i l’auge dels Mac, més tard l’arribada de Firefox, creat per una fundació sense ànim de lucre i que va captivar milions d’usuaris. Per últim, Google va estrenar Chrome, amb un disseny minimalista, potenciant les pestanyes i sent ràpid en la càrrega. Microsoft ho ha seguit intentant, copiant els models dels altres navegadors, incorporant funcionalitats extres o amb campanyes publicitàries per recuperar la confiança de la xarxa, sempre sense èxit.

DEP Internet Explorer. Espero els vostres comentaris (i bromes), aquí o a Twitter, sobre l’adéu definitiu del navegador més popular de la història d’Internet.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)