Adobe: hola Chrome OS, adéu Linux?

Photoshop executant-se en Chrome OS mitjançant tecnologia de streaming
Compartir

La companyia ha eliminat l’opció de descarregar Reader per al sistema del pingüí i, en canvi, porta Photoshop a Chrome OS mitjançant tecnologia de streaming.

Es desconeix amb exactitud quan va passar, i menys la decisió que l’ha provocat, però des de fa uns dies ja no es pot trobar la descàrrega d’Adobe Reader (l’aplicació oficial d’Adobe que permet llegir documents en format PDF) per a sistemes GNU/Linux . Només és possible descarregar-la per a Windows, Mac OS X i Android.

No ens ha d’estranyar aquest moviment d’Adobe, ja que la companyia ha abandonat progressivament el suport a la plataforma oberta GNU/Linux en els seus productes. El motiu, que tampoc ha transcendit (Adobe no ha publicat cap nota de premsa al respecte i no m’han arribat declaracions oficials), serà probablement el fet que el sistema del pingüí no ha triomfat en els ordinadors d’escriptori, sector en el qual manté aproximadament un 1% de presència global, i d’aquesta manera Adobe pot racionalitzar la seva inversió eliminant del seu catàleg programari poc emprat.

Tanmateix, això pot representar algun problema per als usuaris; des de molts llocs web, especialment aquells pertanyents a administracions públiques, preparen els documents PDF per a descarregar, omplir per part dels ciutadans (a través de formularis en el mateix document), i tornar a lliurar a les autoritats, d’acord amb el programari oficial d’Adobe. És possible que en el futur proper aquests mateixos documents emprin alguna funció que no estigui present en lectors de PDF per a GNU/Linux com Evince.

Aquesta circumstància forçaria als usuaris de Linux a emprar una altra màquina amb Windows o Mac OS per realitzar els seus tràmits, o bé a provar “trampes” de programari com crear una màquina virtual amb un d’aquests sistemes a l’ordinador, o l’execució mitjançant Wine (capa de compatibilització per a programes de Windows) del programa Reader per a Windows en Linux.

Però si Adobe talla les ales a una plataforma de programari, per l’altra banda injecta un baló d’oxigen a un nou sistema, Chrome OS, aprofitant per a això la comunitat educativa, que és on Google està triomfant més (almenys als Estats Units) amb aquesta plataforma.

Els usuaris de Chrome OS, però també els del navegador Chrome sobre altres sistemes operatius, que siguin estudiants, docents o personal relacionat amb els centres d’estudi, podran tenir accés a Photoshop en línia des del navegador Chrome o el seu sistema Chrome OS, bé sigui a través d’un Chromebook o d’un Chromebox.

La seva execució es realitzarà emprant la tecnologia de streaming, el que significa que el programa s’estarà executant de manera efectiva en un servidor d’Adobe, de Google o de la companyia o organització que sigui, i el que veurà l’usuari en el seu escriptori és un reflex de la interfície d’usuari, com si mirés una pantalla de televisió però amb l’avantatge que pot interactuar amb ella.

El model de streaming sembla ser el futur de bona part de la indústria del programari, immersa en un panorama que tot just ha començat a canviar i que està donant prioritat al cloud (en general, l’online) respecte a allò local. Chrome OS i aquesta mateixa iniciativa amb Photoshop són bons exemples d’aquest canvi de mentalitat.

Guillem Alsina
Etiquetes: