Així coneix Google la teva ubicació

Imatge de l'usuari heiwa4126 a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

La companyia del cercador guarda, als seus servidors, les localitzacions des de les quals has emprat els seus serveis en el mòbil, encara que no tinguis activat l’accés a la localització en les preferències del sistema. Es pot desactivar.

Normalment, quan configurem un nou smartphone equipat amb Android, el sistema ens pregunta (juntament amb altres coses) si volem activar la geolocalització. Això permet a les aplicacions accedir a les dades del GPS i, per tant, conèixer la nostra posició amb més exactitud que no pas si es calcula mitjançant la triangulació de les antenes de telefonia.

Una part dels usuaris activa aquesta opció perquè entén que li pot ser d’utilitat que les apps tinguin accés a la seva geolocalització amb la màxima precisió possible, per tal de rebre ofertes contextualitzades en funció d’on es trobi, o fer check-ins detallats a les apps que així ho permetin. Una altra part no ho activa, per por que aquesta funcionalitat permeti a Google monitoritzar on es troba en cada moment.

No és, però la única manera que té la companyia del cercador de saber on ens trobem. També hi ha una altra opció que li permet traçar aproximadament la nostra ruta, encara que no tinguem el GPS activat, ni aquesta opció que hem explicat activa: l’accés individual que les apps poden fer a la geolocalització.

És un altre paràmetre del sistema, funcional per a apps que permeten “fitxar” en locals, com ara la de Facebook o Swarm, i que podem trobar a les preferències del sistema segons la ROM que estiguem emprant.

Si volem veure les dades que Google té de nosaltres, només ens cal entrar a la URL https://maps.google.com/locationhistory/b/0 on hi podrem veure tot el nostre historial en forma d’animació.

Els camins que traça aquesta animació no sempre coincidiran amb els que fem, ja que només registra dades quan estem emprant activament una app de Google en connexió a Internet. Recordo, des d’aquestes ratlles, que hi ha apps que continuen funcionant en background, com és el cas de Gmail, consultant periòdicament la nostra bústia de correu, pel que és probable que aquesta app si permeti traçar més detalladament la nostra ruta.

Per impedir-ho, només cal assegurar-se que hem tancat l’aixeta de totes les opcions que permeten a les apps de Google emprar la nostra geolocalització i passar-la als servidors de la companyia de Mountain View. Igualment, des de la pàgina que us he proporcionat abans, també podrem aturar la captura de dades a través del menú de configuració.

Imatge que il·lustra aquest article de l’usuari heiwa4126 a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: