Així és LibreOffice per a Android

Compartir

Encara en desenvolupament, les compilacions prèvies ens deixen veure com serà i quines funcionalitats proporcionarà.

Mitjançant Collabora, empresa que ofereix opcions de suport tecnològic per a implementacions de LibreOffice en entorns corporatius i que col·labora activament en el desenvolupament de la versió mòbil d’aquesta suite ofimàtica, ens dónen compte de l’estat en el qual es troba el desenvolupament de la versió Android de LibreOffice.

Això coincideix amb la publicació de les primeres builds diàries de LibreOffice per a Android, que podem descarregar i instal·lar al nostre dispositiu sempre que activem la possibilitat d’instal·lar paquets procedents de qualsevol font, ja que encara no trobarem la suite ofimàtica a la botiga Play.

Tal i com en la seva homòloga per a sistemes desktop, LibreOffice per a Android estarà formada per components diferents: Writer (processador de textos), Calc (full de càlcul), Draw (dibuix vectorial, maquetació, …), i Impress (presentacions).

La interfície serà molt senzilla, minimalista, amb pocs elements. Per exemple, en el processador de textos (Writer) disposarem de les opcions de format bàsiques, com ara aplicar negretes, cursives o subratllats al text, però no totes les abundants opcions que ens proporciona el LibreOffice en els sobretaula.

Un fitxer de texte ODT carregat en el processador de textes (clic per a ampliar)

Un fitxer de texte ODT carregat en el processador de textes (clic per a ampliar)

Segons expliquen des de Collabora, l’app es composa de dues parts: el nucli de LibreOffice compilat per a Android, i la interfície d’usuari construïda en Java que es connecta amb el component anterior.

Què funciona de moment?

Segons les proves que he realitzat, l’app mòbil de LibreOffice per a Android és capaç de carregar documents de text, encara que ho fa de manera lenta, almenys quan li lliurem un document amb alguns elements gràfics i de format (per exemple, una capçalera i un peu de pàgina).

clic per a ampliar

clic per a ampliar

També he pogut carregar un full de càlcul, simple en el seu formateig, amb poques columnes de dades, però si amb un bon nombre de files.

És capaç d’editar, si bé el ritme al qual apareixen els caràcters impossibilita el ser productiu actualment amb aquesta suite. Realment, encara es troba en un estadi de desenvolupament molt verd.

Igualment, tampoc he pogut treballar de manera fluïda amb el full de càlcul, i en el moment d’anar a guardar els escassos canvis que he fet en el document de text, el programa s’ha interromput i he perdut el que havia fet.

Carregant un fitxer (clic per a ampliar)

Carregant un fitxer (clic per a ampliar)

A més de carregar documents en format OpenDocument, també podrem emprar els altres formats de document que accepta LibreOffice, com el DOCX de Microsoft Office, tot i que aquesta és una funcionalitat que no m’ha acabat de funcionar del tot bé.

No podem crear encara fitxers, una funcionalitat que esperem estigui inclosa en la versió definitiva, de la mateixa manera que tampoc podem carregar arxius que estiguin emmagatzemats més enllà de la memòria interna, sense la possibilitat de configurar sistemes de fitxers o unitats virtuals residents en el núvol, com ara Google Drive o Dropbox.

Una cosa que sí que m’ha sorprès és la qualitat amb la qual renderitza les fonts, semblant a una vista prèvia de pàgina abans d’imprimir.

També notar que, malgrat que les compilacions diàries per a Android existents en el lloc per a desenvolupadors de LibreOffice són en principi per a arquitectura ARM, també he pogut executar la darrera en un netbook amb microprocessador x86 i Android 4.4 instal·lat.

Clic per a ampliar

Clic per a ampliar

Guillem Alsina
Etiquetes: