Així és OwnCloud, el núvol privat

Compartir

Poca seguretat en els serveis cloud actuals? Perquè no et muntes el teu propi núvol privat?

La recent i massiva filtració d’imatges pujades de to d’actrius i models famoses (cas que ja es coneix com “The Fappening”) ha revifat al seu torn el debat sobre la seguretat dels serveis en línia d’emmagatzematge com iCloud (precisament, l’afectat per la filtració), Dropbox, Google Drive o Microsoft OneDrive.

És clar que fa temps que es diu que no guardem res en aquests serveis que es pugui tornar en contra nostra, ja que per definició, qualsevol contingut que pugui ser accedit des d’Internet, està en perill. Però, moltes vegades, no podem evitar l’haver de compartir cert contingut amb altres persones en un entorn segur, o emprar els nostres documents allà on anem.

Per a aquests casos, la solució pot passar per crear-nos un núvol privat, un espai d’allotjament de fitxers allunyat de qualsevol servei estàndard i, per això, una mica més lluny de mirades indiscretes, encara que continuo dient que mai segur al cent per cent.

Tenir el nostre núvol privat té certs avantatges:

  • Podem adaptar-lo a les nostres necessitats particulars.
  • Disposem de tant d’espai per a emmagatzematge com vulguem i puguem disposar.

I també inconvenients:

  • Estem a càrrec de l’administració del núvol i la seva seguretat.
  • Obrim una via més per la qual altres persones poden accedir als nostres documents. Hem de vigilar, doncs, amb els continguts que pugem a aquest núvol, igual que amb qualsevol servei comercial.

Una de les principals solucions disponibles actualment per a crear-nos el nostre propi núvol és OwnClowd.

OwnCloud és un programari lliure (sota llicència AGPL 3) multiplataforma (GNU/Linux, Windows i Mac OS X, tot i que els seus creadors recomanen el primer i indiquen que en l’últim no es pot executar la darrera versió del programari) i que, bàsicament, consisteix en un servidor de fitxers. També disposem dels clients per als tres principals sistemes operatius d’escriptori abans esmentats, i per a les dues plataformes mòbils que regnen al mercat (Android i iOS).

Per als desenvolupadors, OwnCloud proporciona una API que els permet integrar-lo amb les seves pròpies aplicacions, de manera que aquestes gaudeixin d’una plataforma d’emmagatzematge sense haver-la de crear ells mateixos.

La instal·lació és senzilla, disposant d’un script en PHP que revisa les dependències necessàries al servidor que l’allotja. De qualsevol manera, cal tenir instal·lat PHP i també la base de dades MySQL. També disposem d'”appliances”, sistemes complets ja preconfigurats per oferir el servei d’OwnCloud però, en general, és un programari que sembla quedar una mica lluny de l’usuari final, requerint coneixements tècnics per instal·lar-lo, configurar-lo i gestionar-lo correctament.

Això el converteix en una bona opció també per a empreses que vulguin oferir als seus clients un servei d’emmagatzematge en el núvol en un àmbit local o molt personalitzat.

OwnCloud no es queda només en l’emmagatzematge de fitxers, sinó que incorpora també eines per treballar sobre ells, com per exemple un editor de text compatible amb el format DOC del Word.

En definitiva, OwnCloud és sense cap mena de dubte una molt bona opció per a particulars i empreses que vulguin o necessitin disposar dels seus documents accessibles des de qualsevol lloc, però que no confien en la seguretat dels serveis cloud comercials o que aquests no s’acaben d’ajustar a les seves necessitats.

Guillem Alsina
Etiquetes: