Així funcionen unes plaques solars per a carregar el mòbil

Compartir

Tots hem somiat en un moment o altre amb l’autosuficiència energètica, el no dependre de les companyies mitjançant plaques solars o aerogeneradors. Però, coneixeu algú que ho hagi aconseguit del tot? Mentre seguim esperant i, en alguns casos, treballant per a aquest futur a llarg termini, permeteu-me que us expliqui una experiència molt més modesta però a l’abast de qualsevol de nosaltres, sempre i quan tinguem els 79 € aproximadament que costen les plaques portàtils Sandberg Solar Charger 13W 2xUSB 420-40, i que ens permetran carregar els nostres dispositius mòbils allà on siguem.

En què consisteixen?

Les 420-40 són unes plaques solars portàtils, que ens podrem endur allà on anem, i que per a això són molt lleugeres i petites (mida més o menys d’un foli A3 quan les despleguem).

Disposen de dos ports USB per a carregar-hi els dispositius, i les podem dur plegades en una motxilla o bossa. Quan les despleguem, presenten una alta eficiència de conversió de la llum solar, i han estat concebudes per poder-les dur, per exemple, lligades a la part exterior d’una motxilla mentre caminem, de manera que no ens haurem d’estar esperant pacientment en un lloc mentre es carreguen els nostres dispositius.

Els dos ports USB a la part posterior de les plaques

Els dos ports USB a la part posterior de les plaques

La seva orientació és clarament com a dispositiu per a endur-nos d’excursió, a la platja, o a qualsevol altre lloc, sobretot si preveiem estar en ruta més d’un dia i prou allunyats de la “civilització” o, si més no, amb dificultat per a poder trobar i/o emprar un endoll elèctric.

La bossa posterior de les plaques, preparada per allotjar dispositius, com el carregador mòbil de la imatge, que ja tenim connectat a un dels ports USB

La bossa posterior de les plaques, preparada per allotjar dispositius, com el carregador mòbil de la imatge, que ja tenim connectat a un dels ports USB

Per a facilitar-ne l’ús, aquestes plaques disposen de quatre preses per a enganxar-hi sengles arnesos i penjar-les o subjectar-les tant d’una motxilla com d’altres elements que ens permetin captar de la millor manera la llum solar.

Detall d'un dels arnesos que ens facilita la subjecció de les plaques a, per exemple, una motxilla

Detall d’un dels arnesos que ens facilita la subjecció de les plaques a, per exemple, una motxilla

Igualment, a la part posterior de l’estoig que conformen les plaques, hi ha una mena de bossa tancada amb una cremallera i on hi trobem els dos ports USB per a la càrrega de dispositius, l’objectiu de la qual és poder allotjar còmodament el telèfon, tablet o carregador mòbil mentre els carreguem sobre la marxa.

És important destacar que les plaques Sandberg 420-40 disposen de dos ports USB però no tenen cap mecanisme per emmagatzemar l’energia captada, pel que si no hi connectem cap dispositiu en el moment d’usar-les, serà com si no estiguéssim fent res.

Al respecte, us recomano que, enlloc de connectar-hi directament el telèfon mòbil i/o la tauleta, hi connecteu un carregador mòbil amb una capacitat mínima d’entre 3.000 i 5.000 mAh. D’aquesta manera, podreu carregar el mòbil quan vulgueu, i no estareu subjectes a haver-lo de treure del compartiment per a poder-lo fer servir sobre la marxa, la qual cosa sempre és molt incòmoda.

L’ús d’un carregador mòbil, sempre i quan el carregador sigui mínimament bo, és que també ens estabilitzarà la corrent sortida de les plaques, que depèn molt de quanta llum solar els hi arribi i de com ho faci.

Rendiment

Un dels factors més importants en unes plaques solars és el rendiment, el factor de conversió de la llum captada en energia utilitzable.

Llegint les especificacions de les Sandberg 420-40 he vist que aquest paràmetre és del 22%, una xifra que a mi -que no hi entenc en matèria de plaques solars- em va semblar baixa a priori, però que després d’una breu cerca a Internet, ja em va semblar tota una altra cosa.

Resulta que l’eficiència habitual de les plaques solars comença a partir del 20% i s’enfila cap a xifres que es van apropant al 30% però sense arribar-hi (almenys de moment amb la tecnologia de la qual disposem), pel què aquestes en concret proporcionen l’alta eficiència de la qual en fa gal·la Sandberg.

Després de provar-les durant unes quantes setmanes i poder-ho fer en ple estiu (l’època de gaudir del sol per excel·lència), la meva experiència amb aquestes ha estat molt favorable: en condicions idònies poden omplir un carregador de 5.000 mAh en tan sols un matí o una tarda.

Aquestes condicions idònies són a ple sol, sense cap núvol, i sense cap barrera artificial pel mig que limiti el potencial de captació energètica, altrament dit vidres. És a dir, que si empreu aquestes plaques dins de casa perquè no teniu jardí (cosa perfectament factible), obriu les finestres de bat a bat.

Les plaques solars enganxades a la part posterior de la meva motxilla, "prenent el sol" mentre jo faig la meva a la platja

Les plaques solars enganxades a la part posterior de la meva motxilla, “prenent el sol” mentre jo faig la meva a la platja

Amb els vidres pel mig, el potencial de càrrega de les plaques davalla fins al 50% més o menys, i us ho dic per experiència pròpia; segons les proves de càrrega que he fet durant els dies que he tingut amb mi aquestes plaques solars, carregar un carregador mòbil de 5.000 mAh es pot fer, en les condicions idònies abans esmentades, en entre cinc i set hores. Aquesta xifra es pot multiplicar fàcilment per dos o, fins i tot més, si ho fem amb llum filtrada per una vidres.

Aquesta estimació comença a baixar tan bon punt hi ha núvols pel mig i, per tant, la llum solar ens arriba a estones i incompleta. Tot i això, és possible emprar les plaques en un dia ennuvolat, però essent conscients que la conversió de llum en energia que obtindrem serà molt més minsa.

És per això també que val la pena emprar un carregador mòbil, perquè així anem acumulant sense haver d’estar pendents del terminal, i el podem usar per carregar el mòbil (ni que sigui parcialment) al final del dia. Sovint, quan necessitem carregar el nostre mòbil, és per fer front al tram final del dia.

Una eina molt pràctica

De càrrega, la conclusió és que molt bé, tot i que si el temps s’allunya de les condicions idònies, tindrem més dificultat en aconseguir una càrrega sencera per al nostre dispositiu. Però, i el grau d’usabilitat?

Queda ben palès que aquest gadget no ha estat concebut per al seu ús en escapades urbanes en les quals ens allotgem en un hotel (per a les quals, un carregador mòbil de viatge serà la millor opció), si no més aviat per a aquelles excursions en les quals ens allunyem dels endolls però necessitem continuar alimentant un dispositiu electrònic (qui no vol gaudir d’una bona pel·lícula en un tablet al bell mig de la selva amazònica?).

En aquest sentit, les Sandberg 420-40 són idònies, doncs són molt lleugeres, no representant un pes extra a la motxilla que es pugui notar, i ocupen molt poc espai; plegades, són amb prou feines una mica més grans que aquelles bosses on portar la documentació de viatge.

Les subjeccions per als arnesos (i d’aquests darrers se n’inclouen quatre a la capsa del producte, pel que no ens caldrà buscar-ne pel nostre compte) faciliten que puguem penjar-la, per exemple, de la part exterior de la motxilla per a usar-les mentre estem en marxa, pel que ens estalvia haver d’aturar-nos per a fer-les servir.

Aquest punt és molt pràctic, ja que ens permet caminar tot el dia mentre carreguem el dispositiu (ja he posat de relleu abans la meva preferència per un carregador mòbil), per a tenir-lo a punt cap al tard, que és quan normalment necessitem aquesta dosi extra d’energia.

En aquest sentit, la marca danesa Sandberg ha realitzat una gran tasca.

Conclusió: l’eina perfecta per als excursionistes

Si ets d’aquells a qui agrada d’agafar una motxilla i perdre’t uns dies pel camp, pel bosc, pel desert o la selva tropical lluny de qualsevol cosa però que, al mateix temps, t’agrada gaudir d’una comoditat moderna com són les comunicacions i l’oci digital a través de dispositius mòbils, les plaques solars Sandberg Solar Charger 13W 2xUSB 420-40 són, sense cap mena de dubte, una opció idònia.

I ho són per unes mides i pes realment excel·lents, que faran que les puguem dur sense notar-les, a més de poder-les emprar sobre la marxa gaudint d’un alt grau de conversió energètica, pel què l’ús serà molt satisfactori.

Guillem Alsina
Etiquetes: