Així podria ser el primer tablet amb Ubuntu Touch

Ubuntu Touch
Compartir

Es filtren les especificacions del que podria ser el primer tablet en ser venut amb Ubuntu Touch, la versió mòbil del popular Linux de sobretaula.

El lloc web Phoronix, dedicat principalment a l’actualitat de les tecnologies de codi obert ia les reviews de maquinari, ha publicat les especificacions del que, suposadament, serà el primer tablet comercialitzat amb Ubuntu Touch, la versió per a dispositius mòbils amb pantalla tàctil de la plataforma GNU/Linux d’escriptori de Canonical.

L’origen de la filtració és Andrew Bernstein, conegut entre els amants del programari lliure per haver conduït una campanya de crowdfunding a Kickstarter per a la creació d’una distribució GNU/Linux de consum basada en Arch que, finalment, no va arribar a bon port.

La relació de Bernstein amb el projecte d’aquesta tauleta tàctil ve donada per la companyia Demski Group, que seria una de les que comercialitzarien el tablet, fabricat per un OEM xinès. Segons Phoronix, fa pocs dies Bernstein hauria indicat, a través del seu perfil a LinkedIn, que començava a treballar a Demski.

Aquest primer tablet amb Ubuntu Touch, que rebria el nom d’UT One, muntaria una CPU Intel Atom Z3735D de quatre nuclis (quad-core) basada en l’arquitectura Bay Trail, a al qual acompanyen 2 GB de memòria DDR3L i 16 GB d’emmagatzematge en memòria flash interna.

La pantalla d’aquesta tauleta seria una LCD de 10,1″ i resolució de 1280×800 px, comptaria amb dues càmeres (davantera i posterior) de 2 Mpx cadascuna, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, un port per a tarja microSD, un port USB 2.1, i un mini-HDMI.

Pel que fa a la bateria, estaria equipat amb una de 7.900 mAh, el que el dotaria d’una autonomia teòrica de fins a 8 hores d’ús continuat.

Les especificacions de la suposada tauleta tàctil amb Ubuntu, tal i com les publica Phoronix (fer clic a la imatge per accedir a la font original)

Les especificacions de la suposada tauleta tàctil amb Ubuntu, tal i com les publica Phoronix (fer clic a la imatge per accedir a la font original)

El sistema operatiu seria Ubuntu en la seva versió 14.10. La versió Touch d’aquesta distribució GNU/Linux permet treballar en mode tablet i, quan connectem el dispositiu a una pantalla externa, un teclat i un ratolí, la interfície i la forma d’ús del sistema “s’adapten” per utilitzar la versió d’escriptori d’Ubuntu, amb la qual cosa la tauleta se’ns converteix en un ordinador complet.

La presentació d’aquest tablet es realitzaria, segons apunta Phoronix, a finals d’aquest mateix mes de novembre, i immediatament ja es podrien començar a acceptar les reserves. Els tablets adquirits començarien a ser enviats als seus propietaris a finals del desembre.

Phoronix no en revela el seu preu, ni tan sols especula amb això, però és de suposar que, davant la competència dels tablets Android i el preu bastant contingut dels darrers formats híbrids equipats amb Windows 8.x, s’haurà buscat poder-lo oferir a un preu prou atractiu per a tots els possibles compradors.

Malgrat tot, cal preguntar-se si la gran massa d’usuaris no només el necessitarà, sinó també si estarà preparada per a aquest nou tipus d’informàtica portable.

En més d’un film de ciència-ficció hem pogut palpar l’anhel generalitzat de poder emprar un sol i petit dispositiu en diverses funcions de computació, des de màquina portàtil, fins a sistema d’escriptori. Ubuntu Touch ho permet, però… estarem en conjunt ja mentalitzats per a aquest canvi?

Guillem Alsina
Etiquetes: