Amazon ja té el seu telèfon intel·ligent

Fire Phone d'Amazon
Compartir

Feia setmanes que es rumorejava l’entrada del llibreter nord-americà fundat i dirigit per Jeff Bezos en el terreny dels smartphones amb la seva pròpia oferta, i fins i tot s’havia especulat sobre les característiques, com ara una càmera de fotos/vídeo capaç de gravar imatges en 3D.

El nou terminal ha rebut l’original nom de Fire Phone -per què renunciar a una marca quan aquesta ja ha aconseguit èxits en el mercat?-, i s’afegeix no només als tablets/lectors d’ebooks que porten el mateix segell distintiu, sinó també al set-top box Fire TV en una estratègia de continguts que ja ofereix dispositius propis en gairebé tots els formats, encara que en el dels ordinadors no hi entrarà degut al declivi en vendes i la superació del format en totes les seves variants a mans de smartphones, tablets i televisors intel·ligents que, a més, es venen més ràpid i en més quantitat.

Una diferència que sí que he trobat al Fire Phone respecte als seus ‘germans’ a la gamma Fire és el preu, contingut en els altres però que es pot arribar a disparar en aquest exemplar, sempre depenent del tipus de contracte que se signi amb l’operadora , a hores d’ara només AT&T i per als Estats Units: des de 199 fins a 649 dòlars, el que el deixa amb un preu molt semblant a terminals de la competència directa.

I quina és aquesta competència directa? Doncs per les especificacions de maquinari del Fire Phone, qualsevol terminal flagship del mercat. El smartphone d’Amazon munta un processador Snapdragon de quatre nuclis (quadcore) de Qualcomm a 2,2 GHz, 2 GB. de memòria RAM, pantalla HD de 4,7 polzades amb sensor de llum ambient i contrast dinàmic de la imatge que permet adaptar la visualització a la llum ambient existent en el lloc on l’estiguem utilitzant, altaveus estèreo amb Dolby Digital Plus, càmera de fotos/vídeo principal (posterior) de 13 Mpx. amb estabilització d’imatge, flash LED, obertura de f/2.0 i funcionalitat HDR, i finalment una càmera secundària davantera de 2,1 Mpx. Ambdues càmeres poden gravar vídeo a 1080p.

Aquestes dues últimes no són totes les càmeres que inclou el dispositiu, encara que sí les úniques que emprarem per a realitzar fotos i gravar vídeos; a les quatre cantonades de la part davantera disposa de quatre càmeres més (una per cada cantonada) l’objectiu de les quals és seguir l’activitat dels nostres ulls, saber on estem mirant i, per tant, on ens trobem en relació a l’aparell.

Això permet al Fire Phone adaptar-se i modificar elements i comportament segons on es trobi l’usuari.

Com de costum en els dispositius d’Amazon, el seu sistema operatiu és el Fire OS en versió 3.5.0, una plataforma basada en Android i compatible amb el sistema del robot verd de Google, però convenientment ‘tunejat’ per substituir els serveis de la multinacional del cercador pels propis d’Amazon.

Així, per exemple, la seva botiga d’aplicacions no és la Play Store, si no la pròpia d’Amazon, i no hi podem instal·lar qualsevol programari. Cap dels serveis de Google ens funcionarà en aquest telèfon, tret que Amazon tingui a bé incloure’ls en algun moment futur, cosa que sembla més aviat poc probable.

Una perspectiva canviant

La funcionalitat Dyanamic Perspective permet al telèfon d’Amazon adaptar el que mostra en pantalla segons a quina part d’aquesta estiguem mirant.

Així, per exemple, podem realitzar scroll de la pàgina web o el llibre que estiguem llegint sense haver de tocar la pantalla amb els dits, només cal mirar a la part inferior de la pantalla.

Igualment, si per exemple estem a l’app de mapes i movem el telèfon cap a un costat, obtindrem en pantalla les valoracions de Yelp sobre els locals propers a la direcció en la qual inclinem el dispositiu.

La perspectiva dinàmica també s’emprarà en tota mena de videojocs.

Comprenent la realitat i actuant de segona pantalla

Firefly és una tecnologia de reconeixement d’imatges que permet al Fire Phone ‘entendre’ números de telèfon, adreces de pàgines web o de correu electrònic, reconèixer pel·lícules i episodis de sèries d’una base de dades de gairebé un quart de milió d’entrades, DVD’s, llibres,… fins a un total de 70 milions de productes.

Amazon li ha donat importància a aquesta tecnologia en incloure un botó per maquinari per a utilitzar-la. Si, per exemple, veiem un cartell amb una informació que ens interessa, i aquesta conté un número de telèfon de contacte, amb tan sols dirigir la càmera a aquest i prémer el botó Firefly, automàticament podrem fer una trucada. I el mateix per a adreces de correu electrònic i pàgines web.

Relacionada amb Firefly, la tecnologia X-Ray permet identificar pel·lícules i sèries de televisió, i actuar com a segona pantalla proporcionant a l’usuari informació sobre l’episodi o el film, i els actors participants. També interactua amb IMDB, i estén les seves funcionalitats al món de la música.

Mayday, el ‘concierge’ d’Amazon

Us en recordeu dels telèfons Vertu? Si, aquells terminals de gran luxe -encara existeixen- que incloïen un botó que connectava l’usuari amb un servei de ‘Conciergerie’ en el qual algú l’ajudava en la gestió que volia, des de contactar amb un mecànic a prop per reparar una avaria en el seu vehicle, fins a llogar una habitació d’hotel. Doncs bé, Amazon ha volgut automatitzar aquest tipus de servei i ha inclòs en el seu terminal Mayday (senyal internacional de socors), una tecnologia que permet al propietari del telèfon trucar via vídeo a un expert d’Amazon que, al seu torn, podrà interactuar amb el terminal, dibuixant en pantalla i controlant el programari per ensenyar a l’usuari com fer determinades coses.

Com a nota curiosa, destacar que nosaltres veurem l’expert d’Amazon per vídeo… però ell (o ella) no ens veurà a nosaltres.

Totes aquestes funcionalitats són accessibles a tercers a través del SDK que Amazon també ha posat a disposició dels desenvolupadors.

De moment, el terminal només podrà ser adquirit als Estats Units i de la mà d’AT&T, a partir del 25 de juliol. Els primers en adquirir-lo gaudiran d’un any de subscripció gratuïta al servei de continguts de vídeo Amazon Prime. Als qui ja en siguin subscriptors se’ls afegirà un any gratis de servei.

Tot seguit, us deixem el vídeo sencèr (1 hora i 25 minuts) de la presentació del terminal:

Guillem Alsina
Etiquetes: