Anàlisi de les Adlens Interface, les ulleres que eviten la fatiga ocular provocada per pantalles

Compartir

Molt útils per evitar la fatiga ocular, malgrat que delicades en la seva construcció, segons les conclusions a les que he arribat després de passar-me uns dies provant-les.

Si fa uns anys ens passàvem moltes hores davant la pantalla de l’ordinador amb el desgast ocular que això comporta, actualment l’efecte es veu multiplicat per l’adveniment dels dispositius mòbils; smartphone i tauleta tàctil han passat a ocupar l’espai que abans ocupaven llibres i altres activitats que mantenien la nostra vista fora de les pantalles dels dispositius electrònics.

Un dels problemes de les pantalles de dispositius electrònics és que emeten un excés de llum blava. Aquesta, per ella mateixa, no és dolenta i, de fet, s’utilitza en teràpies mèdiques per a tractar determinades patologies, en forma de “banys” d’aquesta llum.

És per això, per bloquejar aquest excés, que Adlens ha llançat al mercat les ulleres Interface, un model que disposa d’un filtre bloquejador que permet reduïr aquest excés de llum i, per tant, també la fatiga ocular mentre cuida la nostra vista.

La teoria

La llum blava se situa prop de l’ultraviolada (UV, invisible per als nostres ulls) en l’espectre. Aquesta darrera, present a la natura, és perjudicial per als éssers humans en grans quantitats o per sobreexposició, podent afectar a la vista i produïnt cremades a la pell.

En trobar-se prop de la llum UV en l’espectre, la llum blava també és perjudicial en grans concentracions o per sobreexposició, només que en la comunitat científica encara es debaten les quantitats i els efectes a llarg termini, ja que la sobreexposició als efectes de les pantalles de dispositius electrònics són molt recents, i encara no hi ha dades d’estudis realitzats a llarg termini perquè no se n’han pogut fer.

Els nostres ulls estan equipats, de manera natural, amb proteccions tant contra els rajos ultraviolats com contra la llum blava: el cristal·lí i el pigment que protegeix la retina (pigment macular) són d’un color groguenc, el que provoca el filtrat d’una part important de la llum de color blau, que no arriba a les cèl·lules sensibles de la retina.

Entren en joc les Adlens Interface

La casa britànica Adlens va néixer el 2005 per investigar els transtorns a la visió provocats per l’impacte de les noves tecnologies, i ajudar a evitar-los i corregir-los.

El producte que ens ha arribat són les Adlens Interface, unes ulleres ajustables amb uns vidres de color groc que constitueixen una ajuda a aquestes barreres naturals que he esmentat abans. Aquests vidres estan fets, en realitat, d’un tipus de material plàstic i són dobles, un superposat sobre l’altre.

Les ulleres Adlens Interface i la capsa de transport en què venen, en segon pla

Les ulleres Adlens Interface i la capsa de transport en què venen, en segon pla

És gràcies a aquesta superposició que podem enfocar les ulleres en tres posicions, quelcom que veurem tot seguit.

Ajustables

Al costat de cada “patilla”, les Adlens Interface munten una rodeta que ens permet ajustar la distància de focalització per veure-hi de prop, de lluny o a una distància intermèdia.

Detall d'una de les rodetes que trobem a les patilles de les Adlens Interface

Detall d’una de les rodetes que trobem a les patilles de les Adlens Interface

Val a dir que són unes rodetes pràctiques, i que per ajustar les ulleres, hem d’ajustar cada vidre per a l’ull corresponent amb la rodeta del seu cantó, tancant l’altre ull per no distorsionar la imatge que veiem, però que es veuen un xic fluixes. De fet, he hagut de començar-les a girar amb més compte perquè em sembla que la de la patilla dreta ja l’he passat un xic de volta…

Detall d'una de les rodetes que trobem a les patilles de les Adlens Interface

Detall d’una de les rodetes que trobem a les patilles de les Adlens Interface

També val a dir que, en aquest aspecte, jo sóc una mica “bèstia”, i que m’és relativament senzill “carregar-me” un dispositiu o engranatge mínimament sensible. Però, com jo, hi ha més gent, així que cap a ells va aquesta advertència: les Adlens Interface han de ser tractades amb una mica “d’amor” quan en manipulem les rodetes de les patilles.

Cal fer notar que, almenys en el meu cas, he hagut de reenfocar les ulleres cada vegada que m’he trobat treballant a una distància diferent de la pantalla com, per exemple, quan passo del sobretaula al portàtil i viceversa.

Del sobretaula tinc les pantalles sobre una taula (valgui la redundància) a una distància fixa, mentre que el portàtil l’actumo a usar sobre les meves cames quan estic al sofà i, per tant, les distàncies que separen les respectives pantalles dels meus ulls són diferents.

També val a dir que els ajustaments que haig de fer són mínims.

Ús

Salvat l’aspecte de la calibració de les ulleres, em trobo que realment es nota com els ulls descansen més. I es nota molt o, almenys, jo així ho he notat.

Al principi em va costar acostumar-m’hi, però si ho fem progressivament, és qüestió de dies. Al respecte, recomano començar-les a usar un dia que ja notem la vista una mica cansada i, a partir d’aquí, segur que ens les mirarem amb uns altres ulls (sic) i a posar-nos-les tan bon punt comencem a treballar, ja que serem conscients de l’estalvi de fatiga ocular que ens proporcionen.

No tot han estat avantatges en la meva experiència; els vidres són petits, i això fa que la visió perifèrica quedi una mica distorsionada, tot creant una mena “d’efecte túnel”. Però si ens centrem en la tasca que estem fent amb l’ordinador, aquest problema queda molt minimitzat.

Si bé en teoria, aquestes ulleres no distorsionen els colors presentats per pantalla, la veritat és que els blancs els veiem una mica més apagats, tot i que no m’atreviria a dir que es veuen esgrogueïts. En general “mata” una mica el color, i el truc està en no apujar la brillantor del monitor.

En aquest aspecte, si bé les faig servir per a treballar, he optat per no usar-les quan empro l’ordinador amb continguts multimèdia per a finalitats púrament lúdiques, com ara veure-hi una pel·lícula, ja que no vull que la distorsió dels colors, per petita que sigui, m’influeixi en l’experiència.

També és fàcil que, pel material del qual estan fets els vidres (dos superposats), una mena de plàstic dur, si els toquem, les ditades quedin marcades i les haguem d’estar netejant força sovint.

Per cert, en treure-nos-les, en el primer impacte visual notarem com si els colors ressaltessin més, però això no ens afectarà la vista ni ens ferirà els ulls. Semblarà, tan sols, una agradable sensació d'”inundació” de color, però que passarà en menys d’un parell de segons.

Malgrat que ho pugui semblar per la imatge, un cop posades no es veu distorsionat, i l'esgrogueiment de la imatge que veiem és mínim, malgrat que apreciable en certa mesura

Malgrat que ho pugui semblar per la foto, un cop posades no es veu distorsionat, i l’esgrogueiment de la imatge que veiem és mínim, malgrat que apreciable en certa mesura

Conclusió

Malgrat que al principi m’ha resultat difícil acostumar-m’hi, que no he acabat de trobar una configuració òptima per a la seva focalització havent d’estar jugant continuadament amb les rodetes de les patilles, i que alguns cops he acabat treient-me-les per no tenir una bona visió perifèrica (molèstia que no puc extrapolar a la resta de la gent fóra de mi), si que he notat un alleujament palpable en la meva feina amb ordinadors i altres dispostius electrònics.

No me les poso habitualment i de manera sistemàtica per a treballar, però si quan començo a notar aquella desagradable sensació de que la pantalla és massa brillant i de que això fa que se’m cansin els ulls, de ben segur que tots els que em llegiu algun cop també ho heu notat almenys alguna vegada que per necessitat heu estat moltes hores davant l’ordinador.

Quan no les tenia, mirava de plegar aviat de treballar, ja que sabia que, si no, aquella nit me n’aniria a dormir amb la vista cansada, i això no augurava un bon somni. A més, un dels efectes de l’excés de llum blava és, precisament, que costi dormir. A mi, particularment, em semblava que, un cop havia tancat els ulls, encara quedava alguna llum encesa allà fora.

Utilitzant-les d’aquesta manera, he pogut allargar la jornada laboral sense notar alteracions en la meva vista, és més, fins i tot m’ha permès recuperar part del cansament ocular acumulat i anar-me’n a dormir més fresc encara pel que fa als ulls.

Les recomano? Si, però abans de fer-les servir us recomano que visiteu el vostre oftalmòleg o la vostra òptica habitual per parlar del tema. Les Adlens Interface són unes ulleres estàndard no graduades, i potser vosaltres necessiteu una solució més a mida.

La vista és una cosa delicada, cal cuidar-la, i de vegades ens calen per a això solucions que encaixin en la nostra persona com un guant.

El preu d’aquestes ulleres és de 44,95 € a la web d’Adlens.

Guillem Alsina
Etiquetes: