Android 4.4 per a ordinadors arriba a la r3

Compartir

Més usabilitat i estabilitat en l’ús del Bluetooth o el suport per a acceleració per maquinari en són algunes de les novetats.

Vols usar Android en el teu ordinador? Vols reaprofitar un vell netbook amb un sistema operatiu modern, lleuger i que, a més, ja coneixes d’altres dispositius com el teu smartphone o el teu tablet? Vols poder fer servir les mateixes apps que tens al teu telèfon, en el teu ordinador? Si has contestat que si a alguna d’aquestes preguntes, la teva opció és clarament Android-x86.

Aquest projecte l’objectiu del qual és crear una versió del sistema operatiu del robot verd per al seu ús en dispositius equipats amb microprocessador d’arquitectura x86 (ja siguin ordinadors sobretaula o portàtils, o bé tauletes tàctils i smartphones), s’ha centrat en pulir la versió 4.4.4 funcionant sobre un kernel Linux i adaptant el programari inclòs amb el sistema base per a què funcioni bé en ordinadors, amb la finalitat de no estar llançant versions incompletes i no del tot estables que segueixin el frenètic ritme de les versions per a dispositius mòbils.

Aquesta nova release, la tercera de la branca 4.4, inclou algunes novetats, com ara l’ús del kernel 4.0.8 amb més controladors (drivers) per millorar el suport al maquinari modern en els ordinadors d’última generació, o la substitució de la pila Bluedroid per la Bluez, amb la qual cosa el Bluetooth és més usable i estable.

També hi trobem que s’ha activat l’ús de l’acceleració per maquinari en entorns VMware i per als xips Nvidia (nouveau).

D’Android-x86 4.4-3 en trobem dues imatges per a baixar: la .IMG i la .ISO. La primera és per a ordinadors moderns que emprin el firmware EFI com a substitut de la tradicional BIOS. Davant del dubte, en ordinadors antics haurem d’usar la imatge .ISO.

Malgrat aquest port a plataformes x86, la mateixa interfície del sistema operatiu fa que Android no sigui un sistema còmode per a emprar en un ordinador, mancant-li, per exemple, elements com un gestor de tasques ràpid (una barra de tasques com la del Windows o un Dock com el de Mac OS X, per exemple), tot i que aquesta és una utilitat que li podem afegir mercès al programari de terceres parts.

Tampoc podem treballar amb aplicacions com un paquet ofimàtic LibreOffice o un programa de retoc d’imatges tipus GIMP, encara que tenim alternatives com la versió per a Android de Photoshop o Google Docs.

Davant del dubte, i si tenim un ordinador ja una mica vell que no fem servir per a res, sempre podem provar-lo. És gratuït…

Guillem Alsina
Etiquetes: