Android L, la renovació total de Google

Compartir

Quan tothom s’esperava una nova versió d’Android Kit Kat o bé la presentació de Lollipop 5.0, Google ha sorprès amb una estratègia que no havíem vist fins ara, el llançament d’una nova plataforma de disseny sense nom de postres ni versió numèrica.

Finalment el nom escollit és Android L, i de moment s’estrenarà en versió preview per a desenvolupadors, tot i que els usuaris de Nexus 5 ja poden provar les primeres demos. El projecte presenta un profund redisseny de la interfície del sistema operatiu, que integrarà novetats molt relacionades amb els equips wearables i grans avenços en seguretat. Les principals característiques són la senzillesa i l’abundància dels colors.

El mateix Sundar Pichar ho ha explicat només començar: “es tracta del canvi més important de la història d’Android” i fins i tot el logotip ha canviat. Tot això es farà gràcies a Google Design, el llibre d’estil per adaptar el disseny a qualsevol mida i forma de pantalla. Per tant, Android L no es limita a versions per a mòbils, també per dispositius i serveis com ChromeOS, Android TV o la versió per a cotxes, entre d’altres.

El que més ha sorprès i agradat tan a la conferència com a la xarxa és el nou centre de notificacions, que passa a tenir el blanc com a protagonista i amb més possibilitat d’interaccions. Android aprendrà a prioritzar segons l’usuari, per col·locar en primer lloc les més importants, i amagar les secundàries quan les primeres ocupin l’espai sencer de les notificacions. Continua el lliscament cap a la dreta per eliminar-les, així com la possibilitat d’accedir-hi des de la pantalla de bloqueig.

Com era d’esperar, el disseny segueix molt inspirat en les targetes que va introduir Google amb la primera arribada de Google Now, i donat l’èxit i la gran acceptació serà el factor dominant de les properes versions de les aplicacions natives d’Android. Per exemple, hem pogut veure el redisseny de l’aplicació de Gmail que ja en el seu moment es va filtrar.

De forma independent però relacionada s’ha parlat també de l’arribada d’ART (Android RunTime) com a màquina virtual per defecte, deixant enrere a Dalvi i millorant el rendiment de tot el sistema. Els gràfics també han millorat amb Android Extension Pack, cosa que repercutirà especialment en la velocitat i qualitat dels videojocs i vídeos virtuals.

La pantalla de bloqueig ha estat una altra de les grans protagonistes de la conferència i la portada d’entrada d’Android L per a wereables. La nova versió serà capaç de detectar si el telèfon es troba en un “entorn segur”, reconeixent objectes del seu voltant, com per exemple smartphones o ordinadors. En fer-ho, la persona que porti posat un rellotge intel·ligent serà capaç de desbloquejar-ho amb un moviment.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: