Android Lollipop ja corre en ordinadors x86

Compartir

Hi ha una imatge de 64 bits en els fòrums del projecte Android-x86, però encara incompleta a nivell d’ús en productivitat.

Encara no s’ha anunciat al lloc web del projecte Android-x86 perquè no és apte per a què qualsevol usuari l’instal·li en el seu ordinador, però Android 5.0 Lollipop ja corre des de fa algunes setmanes en màquines x86.

Android 5.0 Lollipop executant-se en un netbook HP

Android 5.0 Lollipop executant-se en un netbook HP

Concretament, hi ha diverses imatges funcionals de la versió 5.0.2 (corresponents a 32 i 64 bits) que poden ser executades i instal·lades en un PC amb xip i arquitectura x86 o x86-64.

Jo he provat la versió de 64 bits en un netbook HP model 210-1000, i he de dir que el rendiment del sistema millora respecte a la versió 4.4.4 KitKat d’una manera molt visible. És clar que en aquest darrer cas, era la versió de 32 bits (encara que KitKat pot funcionar amb un nucli de 64, l’espai d’usuari segueix sent de 32 bits), i en el present cas de Lollipop estem parlant de 64 bits tant en en nucli com en el userspace.

La renovada finestra de notificacions de Lollipop

La renovada finestra de notificacions de Lollipop

Un cop descarregades les imatges, aquestes poden ser bolcades amb molta facilitat a una clau USB i arrencar l’ordinador des d’aquesta. Quan s’inicia el sistema, ens oferirà arrencar la imatge o bé realitzar un senzill procés d’instal·lació a disc dur que, particularment, vaig provar sobre una versió prèviament existent d’Android 4.4.4 en la mateixa màquina, formatant la partició i sense cap problema, reiniciant de manera satisfactòria.

Tot i això, en la primera arrencada després de la instal·lació, o si arrenquem directament des de la clau USB amb la imatge preinstal·lada, la principal diferència respecte a les imatges ISO que podem trobar al lloc Android-x86.org és que no ens demana el nostre compte de Google ni configurar cap servei, arrencant directament a la interfície del sistema.

Ràpidament, ens podem connectar a la nostra xarxa sense fils, però si intentem donar d’alta un compte de Google a través del tauler de control, ens trobem que en l’apartat comptes només hi podem configurar un de correu electrònic, res més.

Per defecte, encara no tenim opció de configurar un compte de Google

Per defecte, encara no tenim opció de configurar un compte de Google

Evidentment, tant Google Play com les altres apps habituals de la companyia del cercador tampoc són presents, i no és trivial instal·lar-les, ja que no serveixen els paquets .ZIP amb aquestes que es poden trobar a Internet i que estan destinats majoritàriament a instal·lar en un smartphone o tablet als quals se’ls ha canviat la ROM per una Cyanogenmod o equivalent.

Per a la instal·lació d’apps, la solució més ràpida és optar per una botiga alternativa, com Aptoide. Però tot i això, i en faltar certs serveis de Google a la imatge, encara que instal·lem Google Play, aquesta no funcionarà correctament, igual que tampoc ho faran altres aplicacions dependents dels serveis de Google com són Gmail o Google Drive.

L'error que obtenim en intentar executar certes apps de Google

L’error que obtenim en intentar executar certes apps de Google

En canvi, no he tingut cap problema a l’hora de descarregar i instal·lar Google Chrome o QuickOffice (aquesta última, una app ja descatalogada al Play però que segueix tenint el seu espai dins d’Aptoide i altres botigues virtuals).

En resum, el que tenim entre mans és un primer pas, que ja arrenca i és funcional en un PC, però que no és encara usable per part d’un usuari final, al contrari que la versió 4.4.4 de la imatge que podem trobar a Android-x86.org.

Guillem Alsina
Etiquetes: