Android N, el successor de Marshmallow, estrena ‘preview’

Compartir

La funcionalitat de divisió de pantalla per treballar amb dues aplicacions al mateix temps, la novetat més destacable.

Google ha anunciat, a través del seu blog per a desenvolupadors, la disponibilitat de la primera versió prèvia (preview) d’Android N, nom en clau que denota el que hauria de ser el successor d’Android 6.0 “Marshmallow”.

És, segons admet la companyia del cercador, una preview molt “matinera”, sobre la qual encara s’hi està treballant, però que arriba ja als desenvolupadors per tal que aquests puguin començar a acostumar-se i preparar el seu programari per a les noves funcionalitats que hi trobarem.

Val a dir que Android N introdueix novetats interessants en la plataforma de Google, que podrem començar a veure en els nostres terminals a partir d’algun moment indeterminat d’aquest proper estiu, sempre depenent que els fabricants adaptin el sistema als seus smartphones i en distribueixin l’actualització.

De moment, aquells qui en vulguin gaudir i començar a remenar la nova versió hauran de disposar d’un terminal Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, tots ells “oficials” de Google, o una tauleta Nexus 9, el Nexus Player, o el Pixel C, a més del General Mobile 4G, essent aquest darrer un terminal amb Android One, una versió amb la qual es busca oferir un producte de bona qualitat a un mercat emergent o a un consumidor que adquireix el seu primer smartphone.

Dispositius en els quals s'executa Android N

Tot i tenir un dispositiu dels llistats a les vostres mans, us advertim que la nova versió no és apta per als usuaris finals, estant pensada per a ser provada per desenvolupadors.

Pantalla dividida en dos

Una de les principals novetats que presenta el nou Android és la possibilitat d’executar dues aplicacions simultàniament, mostrant-les de costat en una pantalla dividida en dues meitats.

Aquesta funcionalitat es dirigeix especialment a facilitar la multitasca en tauletes tàctils, permetent per exemple que puguem estar redactant un text en un processador com Google Docs o Microsoft Word, mentre al costat hi tenim la font d’informació consultada en un navegador web.

Les tauletes tàctils amb Android han vist com es frenaven les seves vendes en favor del format d’ordinador convertible en tauleta tàctil equipat amb Windows 10, un format molt més popular, ja que proporciona als usuaris tota la flexibilitat i potència d’un sistema operatiu d’escriptori, però també la senzillesa i lleugeresa d’una tauleta tàctil.

La funcionalitat va més enllà de només dividir la pantalla en dos i ens permet, per exemple, redimensionar la finestra (malgrat que el programador pot establir unes mides mínimes) o inserir una imatge dins de la pantalla en format PiP (Picture in Picture).

Aquesta darrera opció pot ser molt útil en els smart TV, car no oblidem que Google disposa d’una plataforma basada en Android i pensada per a aquests ginys. Pot ser molt pràctic per estar a l’aguait que comenci l’emissió que volem veure per una app, mentre fem temps mirant un altre contingut.

Fins i tot es pot emprar en smartphones, malgrat que sempre limitats per la petitesa de la seva pantalla. Apple ja fa temps que integra aquesta mateixa funcionalitat en l’iOS.

Feu clic a sobre de la imatge per veure-la a mida natural

Feu clic a sobre de la imatge per veure-la a mida natural

Per tal d’aprofitar la nova funcionalitat multifinestra d’Android N, caldrà que les aplicacions estiguin preparades, pel que els dissenyadors i programadores s’hauran de posar les piles per tenir a punt les seves noves versions per a la data de llançament de la nova versió del sistema, o dates properes.

De ben segur que aquest és un dels motius que han dut a Google a llançar una preview d’Android N tan aviat, perquè els desenvolupadors puguin començar a preparar-se per a aquesta funcionalitat concretament.

Respondre a un missatge des de la mateixa notificació

Ara per ara, quan rebem la notificació d’entrada d’un nou missatge, com ara un correu electrònic o un WhatsApp, hem d’obrir l’aplicació per tal de respondre-hi. Si hem de fer una resposta ràpida, com ara un si o un no, aquest procediment pot fer-se pesat.

Manllevant una tecnologia emprada en Android Wear, Android N permetrà respondre de manera ràpida i curta des de la mateixa notificació d’arribada del missatge, sense haver d’obrir l’app que l’ha generat.

Responent a un missatge des de la mateixa notificació

Responent a un missatge des de la mateixa notificació

Estalvi en la bateria

El consum de recursos en general ha estat optimitzat, incloent-hi la memòria RAM que consumeixen les aplicacions, però especialment el mode d’estalvi de bateria per a quan no emprem activament el telèfon, el qual “congela” l’activitat de certes apps que, d’aquesta manera, no consumeixen recursos i, per tant, bateria.

D’aquesta manera es fa arribar la nova versió a terminals amb un maquinari menys potent i a un nombre més gran de consumidors.

Notificacions agrupades

Les bundled notifications (denominació que m’he permès la llibertat de traduir com a “notificacions agrupades”) consisteixen en notificacions presentades conjuntament per cada aplicació però que es poden navegar de manera individual.

D’aquesta manera, les notificacions a les quals accedim mitjançant la barra superior de la pantalla, queden agrupades segons l’app que les genera, però podem desplegar-les per arribar a cadascuna de les notificacions de manera individual.

Desplegant les notificacions agrupades

Desplegant les notificacions agrupades

Guillem Alsina
Etiquetes: