Android N és capaç de gestionar apps en finestres com Remix OS

Compartir

La funcionalitat, no activada en la preview, facilitaria l’ús del sistema del robot verd en tasques d’escriptori.

Des de fa temps, creix l’interès per fer d’Android un sistema operatiu vàlid per a tasques d’escriptori, en competència amb Windows, Mac OS X o GNU/Linux. Projectes com Android-x86 o Remix OS en donen fe, malgrat que entre altres mancances, Android en té una de força gran que mina les seves possibilitats en aquest camp: no gestiona les apps dins de finestres, sinó a pantalla completa.

Aquest és un handicap que resol Remix OS en incloure entre el seu programari un gestor de finestres per a Android, a més d’altres elements com una barra de tasques, que acosten aquesta plataforma a concepte que tenim de sistema operatiu d’escriptori.

Tal com ja havíem explicat amb la publicació de la preview d’Android N, aquesta versió (que seguirà a la 6.0 Marshmallow) inclou un mode de pantalla dividida entre dues aplicacions, però també hi trobem un altre mode, que no ve activat per defecte, i que permet encabir les aplicacions en finestres de mida aleatòria.

Aquest mode ve explicat en el següent paràgraf de la documentació que acompanya la preview d’Android N:

Manufacturers of larger devices can choose to enable freeform mode, in which the user can freely resize each activity. If the manufacturer enables this feature, the device offers freeform mode in addition to split-screen mode.

El que traduït significa: els fabricants de dispositius més grans poden escollir activar el mode freeform [literalment, de forma lliure], en el qual l’usuari pot redimensionar cada activitat [en referència a una app]. Si el fabricant activa aquesta funcionalitat, el dispositiu ofereix el mode freeform a més del mode split-screen [de pantalla partida].

El paràgraf esmentat, de la documentació de Google

El paràgraf esmentat, de la documentació de Google

El que més em crida l’atenció és la referència a màquines “més grans”. Òbviament es refereix a un format de tauleta tàctil o de pantalla més gran. Algunes màquines de format híbrid (tablet+portàtil) estan implementant Remix OS juntament amb Windows. Voldrà Google tallar directament una part d’aquest pastís?

Remix OS, afectat?

Des de Jide, l’empresa que es troba darrere de Remix OS, han anat fent feina per dotar Android d’un gestor de finestres entre altres elements. Els perjudica aquest moviment de Google? A priori us puc dir que en absolut en la feina que estan duent a terme de manera immediata, malgrat que en el futur a llarg termini sí que els podria suposar un problema si la companyia del cercador decideix implementar ella mateixa un Android per a màquines d’escriptori.

Remix OS funcionant en un PC

Remix OS funcionant en un PC

De fet, personalment m’inclino a pensar que Jide i Remix OS són part d’una aventura de Google per provar si realment funciona una alternativa d’escriptori a Windows basada en Android i que, sigui quina sigui la conclusió, Jide acabarà essent adquirida per Google per tal d’integrar-ne les tecnologies desenvolupades a l’Android.

I Chome OS?

El sistema que si en podria resultar afectat és Chrome OS. Des de fa temps es rumoreja amb l’abandonament d’aquesta línia de treball, prou reeixida pel que fa al suport de la industria tecnològica amb el llançament d’un bon nombre de dispositius (Chromebooks, Chromeboxes), però que no acaba de ser acceptada pel públic.

Un Android per als escriptoris, oficial de Google, sens dubte acabaria matant a Chrome OS.

Guillem Alsina
Etiquetes: