Android-x86: 32 o 64 bits?

Compartir

Tenim un vell netbook que hem recuperat per al seu ús diari mercès al port per a plataformes Intel x86 d’Android, però… què tenim exactament corrent a la nostra màquina?

La gran majoria dels netbooks són màquines de 32 bits, malgrat que hi ha excepcions en els models tardans que munten processadors com l’Intel Atom N450, el joc d’instruccions del qual és de 64 bits i, per tant, podem muntar-li un sistema operatiu de 64 bits que, a més, n’aprofitarà més bé les capacitats.

És curiós comprovar com la majoria d’aquests dispositius venien de sèrie amb el Windows de 32 bits, desaprofitant-ne, doncs, una bona part de la seva potència.

Si descarreguem una versió d’Android-x86 per al nostre PC i aquesta és anterior a la 4.4 KitKat, tant el nucli del sistema com l’espai d’usuari per a les aplicacions seran de 32 bits, encara que es pot muntar un nucli de 64 bits sense gaires problemes. En disposar del codi font, un desenvolupador que sigui una mica “manetes” pot fer la combinació perfectament per al seu netbook, encara que si pot executar un sistema de 64 bits, perquè no recòrrer directament a una versió més moderna que les anteriors a la 4.4?

A partir de la 4.4 i fins a la darrera 4.4.4, el nucli del sistema és de 64 bits però l’espai d’usuari continua essent de 32 bits, i només és a partir de la versió 5.0 Lollipop del sistema en la qual, tant nucli com espai d’usuari per a les aplicacions, són ambdós de 64 bits.

De fet, per a la darrera release candidate (4.4r2, basada en Android 4.4.4_r2), es proporcionen dues imatges d’instal·lació, una en format ISO per a sistemes que funcionen amb l’antiga BIOS, i una altra de format IMG per a les màquines que suporten la moderna EFI, la substituta de la BIOS.

En el primer cas (la imatge de format ISO) el nucli del sistema és de 32 bits, mentre que en el segon cas (IMG, per a ordinadors amb EFI), és de 64.

Per tant, i en cas de tenir una màquina de 64 bits amb una EFI, ens decantarem per la imatge IMG enlloc de la BIOS, que reservarem per a màquines més antigues.

Des del projecte Android-x86 m’informen que estan treballant en aquesta versió 5.0, però que de moment encara està massa verda com per publicar-ne el resultat.

La feina que realitzen els responsables d’Android-x86 és només a temps parcial i en estones lliures, el que fa que sigui un projecte conduït més com un hobby i una passió, que no pas un projecte comercial.

És per això també que, almenys de moment, el resultat de la seva tasca no serà més que un port del mateix Android que veiem en smartphones i tablets a l’ordinador, sense modificar-ne ni adaptar-ne la interfície i funcionament.

Altres versions, com Remix OS -el qual vèiem recentment-, disposen d’una interfície d’usuari i un paradigma d’ús (el famòs look&feel) més semblant al d’un sistema operatiu d’escriptori com Windows, Mac OS X o GNU/Linux, però des d’Android-x86 no aposten per aquesta via. Això si, deixen les portes obertes per a què terceres parts s’encarreguin de recòrrer aquest camí.

Li interessa això a Google? Estic segur que no, ja que Android es podria erigir en una competència de Chrome OS que canibalitzés el mercat del sistema operatiu basat en el browser, però, i als usuaris? ens interessa aquesta possibilitat?

Amb la quantitat d’aplicacions que té Android, és ben factible fer-lo servir com un altre sistema operatiu de sobretaula si s’escau, i més amb les aplicacions en el núvol que tenim a la nostra disposició, pel què rotundament (i si bé potser no a tothom), si que ens interessa un Android adaptat a les pantalles de PC.

Així que si algun desenvolupador a títol personal o empresa vol recollir el testimoni i tractar Android com una distribució de GNU/Linux més adaptant-lo al seu ús en PC’s i farcint-lo de drivers de targes gràfiques i plaques base per ampliar-ne el suport de maquinari, juntament amb una interfície del mateix tipus que la que proposa Remix OS, potser aconseguirà un bon èxit.

Guillem Alsina
Etiquetes: