Apple prescindeix dels auriculars connectats amb el nou iPhone 7

Compartir

Ahir era dia de presentació de nous iPhone per a la companyia de la poma mossegada i, com ja ve essent habitual els darrers anys, una sèrie de filtracions prèvies ens havien deixat entreveure què és el que s’hi presentaria.

Dos van ser els models presentats, l’iPhone 7 i l’iPhone 7 Plus, cadascun amb característiques lleugerament diferents.

Adéu als auriculars amb cable

Era el principal dels rumors, juntament amb la doble càmera, que circulaven sobre el nou iPhone al llarg d’aquests dies: Apple prescindeix del tradicional connector minijack per a auriculars.

Això empeny els consumidors a emprar uns auriculars sense fils, o bé uns amb connector Lightning… o potser no del tot.

La manca de connector minijack té truc, doncs quan comprem el telèfon, en el mateix paquet ens hi ve un adaptador de minijack a Lightning que ens permet continuar emprant els accessoris d’àudio que ja tinguem.

És quelcom semblant a quan Apple va retirar la disquetera de 3,5″ dels iMac, que encara venia per separat disqueteres USB per a aquells qui en volguessin. Apple era conscient de la revolució que impulsava en aquell moment en desfer-se d’un maquinari ja tan obsolet, però també sabia que el canvi no seria ben rebut per molts, almenys inicialment, que la base d’usuaris de disquets era molt gran, i que calia proporcionar una alternativa que permetés a la gent anar-se’n “desenganxant”.

I això és el que ha fet. Al món de l’iPhone, els cables per als auriculars tenen els dies comptats, i potser l’iPhone 8 ja prescindirà d’aquest adaptador (o ho farà el 9?), però que ara per ara ens trobem en una època de transició.

La pregunta clau aquí és si la resta de la indústria seguirà la tendència marcada per Apple. Tard o d’hora ho haurà de fer; no té gaire sentit que estiguem lluitant per prescindir dels cables en les comunicacions i, fins i tot, en la càrrega d’energia, i no ens hi posem pel que fa als auriculars.

Els auriculars sense fils, però, presenten un problema: que també s’han de carregar. Jo, ara, surto de casa amb un petit estoig on hi tinc uns auriculars (amb cable) i un drap per netejar la pantalla. No m’haig de preocupar per si tinc els auriculars carregats o no, i no em trobo en la situació d’enfrontar-me a un viatge d’unes quantes hores en avió o en tren sense poder escoltar música perquè m’he oblidat de carregar els auriculars, cosa que sí que em podria passar amb uns sense fils.

Igualment, també m’hauré d’endur de viatge un “trasto” més, el carregador dels auriculars…

I, per a l’ocasió, Apple també ha presentat els seus AirPods, els auriculars sense fils oficials per a l’iPhone 7/7 Plus.

Els AirPods, amb la seva base de càrrega, al costat dels iPhone 7/7 Plus

Els AirPods, amb la seva base de càrrega, al costat dels iPhone 7/7 Plus

Càmeres

La càmera principal de l’iPhone 7 és ara de 12 Mpx amb estabilització òptica de la imatge i amb una obertura f/1,8 tant en un com en altre model. A l’iPhone 7 Plus, però, hi trobem una altra càmera amb teleobjectiu incorporat que, properament, ens permetrà fer fotos amb profunditat de camp.

La doble càmera de l'iPhone 7 Plus

La doble càmera de l’iPhone 7 Plus

Això vol dir que, d’una manera senzilla, podrem jugar amb la distància que, per davant i per darrere del punt on enfoquem, es veurà la imatge amb nitidesa, una funcionalitat que tot indica que s’aconseguirà mitjançant una actualització de programari.

Aquesta funcionalitat s’ajudarà d’un sofisticat algoritme que separarà el fons del primer pla, aconseguint amb això un efecte que, ara per ara, difícilment es pot aconseguir fora d’una càmera rèflex digital de gamma professional.

Les prestacions de les dues càmeres inclouen un zoom òptic de dos augments i un zoom digital de 10x. El processador de senyal també és nou.

La càmera frontal per a selfies és ara de 7 Mpx i inclou estabilització automàtica de la imatge.

Resistent a l’aigua i a la pols

En aquest apartat, Apple fa gala d’una característica que la competència ja fa anys que ve incorporant als seus terminals. I és que la protecció contra l’aigua i la pols de grau IP67 no és una novetat en el món de la telefonia mòbil, tot i que sí que ho és en el cas dels iPhone.

La protecció IP67 vol dir que no hi entra pols i que es pot submergir completament en aigua a poca profunditat (generalment 1 metre) durant mitja hora.

De totes maneres, aquesta protecció acostuma a estar pensada per protegir el terminal contra esquitxades d’aigua o pluja, caigudes accidentals en bassals o altres incidents fortuïts, i no per dur-lo a la piscina i banyar-se amb ell.

Un processador més potent

El xip que equipa els nous iPhone és l’A10 Fusion que, com és habitual en cada nova generació del terminal d’Apple, ofereix més potència que el seu predecessor, l’A9.

Disposa de quatre nuclis, dividits en dos grups de dos cadascun: un dels grups està compost per dos nuclis d’alt rendiment, que ofereixen la màxima potència però que també disparen més el consum energètic, pensats per al seu ús amb aplicacions que requereixin una gran força de càlcul bruta.

L’altre grup està format pels dos nuclis restants, de baix consum, pensat per entrar en acció per a les aplicacions que estiguin residents en memòria o en segon pla, i que hagin de mantenir un funcionament continuat però de baixa intensitat, ja que així en permeten el funcionament però amb un consum energètic menor, redundant això en un estalvi energètic.

La GPU (el xip encarregat dels gràfics), triplica, segons Apple, la velocitat de la seva predecessora, també amb un consum menor.

Bateria revolucionària?

Fa temps que dic que l’únic terreny d’importància en el qual els fabricants de smartphones poden i han d’innovar és el de les bateries.

La situació ideal a hores d’ara és que amb una sola càrrega el telèfon ens durés, pel cap baix i sense restricció d’ús, una setmana, poden prescindir així d’endur-nos el carregador en una escapada de cap de setmana o un viatge curt.

Sigui pel motiu que sigui, bé perquè l’estudi dels materials necessaris progressa més a poc a poc del que fóra desitjable, bé perquè hi ha interessos pel mig que fa que no convingui (la lucrativa venda de carregadors portàtils i altres gadgets), el progrés en aquest terreny és mínim, i ara per ara en un dia d’ús intensiu la bateria del nostre terminal ja acostuma a fer figa o, com a màxim, dura un parell de dies.

Com hem vist, la durada més llarga de la càrrega és produïda per l’optimització de la CPU i la GPU. Això, realment, no és revolucionari. Potser ens dóna unes hores més d’autonomia i, segons l’ús, prescindir del carregador d’un dia per l’altre, però realment no aporta cap canvi significatiu en el panorama dels smartphones.

Quan veurem una bateria realment revolucionària?

Nous acabats

Als colors plata, or i or rosa se’ls afegeixen dos negres, un amb aparença mat anoditzada, i un altre brillant.

El negre és un color estàndard entre els telèfons mòbils, és un color elegant i que acostuma a agradar a la gent, i segurament la companyia de Cupertino ha rebut més d’una queixa per la seva absència en els darrers models de l’iPhone.

Els nous iPhone 7 i 7 Plus estaran disponibles per a reserva a partir de demà mateix, mentre que a les botigues els trobarem a partir del dia 16.

Les capacitats d’emmagatzematge seran de 32, 128 i 256 GB per a tots els models, i només de 128 i 256 GB per al model en negre brillant, amb preus que partiran dels 769 €.

A tots aquells interessants en adquirir un iPhone que no desitgin expressament el darrer model, els recomanem fer un seguiment dels preus dels iPhone 6 i iPhone SE, ja que per lògica haurien de començar a baixar, tant a les botigues d’Apple, com a través de les operadores.

iphones_7_i_7_plus

Guillem Alsina
Etiquetes: