Aquest ha estat el 2014 tecnològic (i 4ª part)

Compartir

Acabem aquesta repassada exhaustiva del què ha donat el 2014 en matèria tecnològica amb un popurri de diferents coses.

BlackBerry va haver de desmentir els rumors recurrents de que abandonava la fabricació de smartphones i al setembre va presentar el model Passport, un terminal curiós de pantalla quadrada i estètica atrevida, en el qual hi incloïa el teclat físic que va fer famosa la companyia. Algú que l’ha provat m’ha dit que malgrat l’estranyesa inicial, es fa molt pràctic de seguida, gairebé imprescindible.

blackberry-passport03

A l’abril es presentava el OnePlus One, un smartphone que ve de sèrie amb CyanogenMod; al maig Vine -el servei de vídeos de Twitter- estrenava versió web i missatgeria instantània, i coneixíem un treball d’autèntica arqueologia tecnològica: al desert de Nou Mèxic s’hi desenterraven milers de cartutxos del videojoc ET l’extraterrestre, un autèntic fracàs en la seva època i protagonista d’una llegenda urbana que, amb aquella excavació, va deixar de ser llegenda per convertir-se en realitat palpable.

Netflix ha continuat a la conquesta del món desplegant-se per Europa, però oblidant-se de l’Estat Espanyol en aquest camí, un mercat en el que no entra queixant-se dels preus que l’obliguen a pagar pels continguts; a l’estiu, la celebració del campionat mundial de futbol per sel·leccions trencava rècords de transmissió a través d’Internet, essent un dels esdeveniments que més gigabytes d’informació ha mogut per la Xarxa.

Al juliol esclatava l’afer Gowex: el president de l’empresa -que proporcionava connectivitat Wi-Fi pública en diverses ciutats-, Jenaro García Martín, admetia que havia falsejat sistemàticament els comptes, introduïnt-hi un voluminós benefici que la companyia en realitat no tenia. Un dels perjudicats del cas ha estat l’ajuntament de Girona, malgrat que la seva ràpida reacció (unit a què el contracte amb la multinacional acabava en pocs dies després de conèixer-se els fets) li permetia fer-se càrrec directament del servei, que es va continuar oferint sense interrupcions als ciutadans i als passavolants a la ciutat.

EL MAB SUSPENDE GOWEX MIENTRAS HACE PÚBLICA INFORMACIÓN RELEVANTE

L’any 2014 ha portat que es puguin tornar a tenir els aparells electrònics engegats i en funcionament als avions durant les maniobres d’enlairament i aterratge (això si, en mode avió i no encara en totes les companyies aèries), i que hàgim de tenir bateria en aquests dispositius per poder embarcar (juliol). No obstant, el Wi-Fi als avions encara no es massifica.

NVIDIA va llançar al juliol un tablet amb Android per a gamers; a l’agost, Google posava el seu launcher Google Now a l’abast de tots els usuaris com a descàrrega a Google Play, i ja no restringit exclusivament als dispositius Nexus; al setembre, Sony presentava nous models de lents autònomes, apostant decididament per aquest complement als smartphones. Al setembre, les apps d’Android arribaven a Chrome OS de manera oficial i facilitada per la mateixa Google.

La Sony DSC-QX30 amb un Xperia Z3

Al setembre Orange es feia amb Jazztel, i Microsoft adquiria Mojang, la companyia responsable del popular joc Minecraft, el mateix mes en què la xarxa de botigues Gamestop dedicada als videojocs plegava i traspassava alguns dels seus comerços a la seva directa rival Game; Google tancava Orkut, la que havia estat la seva primera xarxa social.

PayPal i eBay es separaven a l’octubre, un “divorci” benvingut després d’anys de relació entre les dues empreses d’ençà que la segona adquirís la primera el 2002; El Chromecast (dispositiu que es connecta a un port HDMI del nostre televisor i ens permet fer streaming de continguts i pantalla des del nostre smartphone) ha creat escola, i durant el 2014 hem pogut veure alguns altres gàdgets semblants, com el Matchstick, la seva competència amb Firefox OS.

Google va presentar Inbox a l’octubre, una nova eina amb la qual pretenia revolucionar el correu electrònic, però que si bé va generar molt d’enrenou al principi, poc n’hem sentit a parlar després; al novembre Taylor Swift deixava Spotify, denunciant els escasos royalties que aquesta paga als músics per la cessió de la seva obra; Microsoft ha acabat l’any amb una innovació que ens pot semblar fàcilment de ciència ficció: Skype Translator, un sistema que tradueix automàticament la conversa mentre estem parlant. Encara es troba en fase de proves. I, també a la recta final de l’any, s’inaugurava la pantalla més gran del món, construïda a la novaiorquesa Times Square.

El 2014 ha estat l’any en què Microsoft ha llançat la tovallola -o, almenys, així ho sembla- amb Windows RT per a microxips ARM, l’any en el que els 64 bits han conquerit les plataformes mòbils, en què la resolució 4K ha sortit amb força, en el que s’han continuat llançant Chromebooks i sembla que el format i la plataforma de programari de Google avancen posicions entre els usuaris, i en què les pantalles corbes han anat fent aparicions, però encara sense ser protagonistes del mercat.

Toshiba_Chromebook_600

En els darrers dotze mesos hem vist com es debatia la neutralitat a la Xarxa, com Intel es començava a fer un lloc entre els fabricants de microxips per a dispositius mòbils amb diversos fabricants que hi aposten (com Asus), com els fabricants xinesos s’han llançat a conquerir el món, o l’èxit de les plaques per a desenvolupadors econòmiques (Arduino i semblants).

Hem assistit a les polèmiques pels insults a les xarxes socials (res de nou però que a casa nostra han arribat a centrar l’atenció política i mediàtica, amb persecució policial inclosa), a l’aprovació de la polèmica taxa a les operadores per afavorir la producció cinematogràfica catalana, o a la sortida de Parlem, una nova operadora catalana de telefonia.

L’any passat ha vist com apareixien un gran nombre de mini PCs, la gran majoria d’ells basats en Android, en format de pendrive i amb un port HDMI, concebuts per ser connectats a un televisor i funcionar com a set-top box. El Bitcoin s’ha consolidat com una moneda encara jove, però amb un futur prometedor al seu davant, i enguany l’han començat a acceptar a tall experimental grans empreses tecnològiques com eBay (indirectament, a través d’una filial) o Microsoft (restringit a continguts multimèdia i als Estats Units).

bitcoin

I pel que fa a nosaltres mateixos? Al febrer d’aquest any que deixem enrere naixia YCOM.cat. Per la seva banda, El Mur Tecnològic (l’antiga www.imatica.org) ja feia anys que funcionava, des del 2000, i, al juny, ambdues encetaven un camí conjunt fusionant-se sota el nom d’YCOM.

Guillem Alsina
Etiquetes: