Aquestes seran les edicions de Windows 10

Compartir

Sis edicions bàsiques més una sèrie de solucions dedicades a un objectiu concret.

Com en cada nova versió del sistema operatiu Windows, Microsoft crearà una sèrie d’edicions diferents de Windows 10, cadascuna d’elles amb una sèrie de funcionalitats i enfocada cap a un públic determinat. Quines seran i en què consistirà cadascuna d’aquestes edicions és el que la companyia de Redmond ha fet públic aquesta setmana.

Windows 10 Home serà l’edició dirigida als ordinadors d’escriptori dels consumidors finals, és a dir, els que tenim a casa nostra per connectar-nos a internet, editar documents, veure pel·lícules, jugar, etc.

Entre les funcionalitats que inclourà hi tenim el sistema de reconeixement de veu Cortana, per poder-li donar ordres de veu a l’ordinador i que aquest les “entengui” i processi, el nou navegador web Microsoft Edge, que substitueix a l’Internet Explorer, Windows Hello, un sistema de reconeixement d’identitat mitjançant identificació de la retina o de l’empremta digital (per accedir al nostre compte d’usuari sense haver d’escriure la contrasenya), i integració amb els jocs d’Xbox.

Això últim significa que els usuaris d’un ordinador amb Windows 10 Home tindran accés al servei Xbox Live i podran recuperar les partides que comencin a jugar des d’una Xbox One al seu ordinador en qualsevol lloc com, per exemple, estant de viatge.

Windows 10 Mobile és, com el seu nom indica, la versió destinada a dispositius mòbils. Inclourà la suite ofimàtica Microsoft Office per poder ser productius en qualsevol lloc i moment, i Continuum for Phone, el sistema que permet que, connectant el nostre smartphone a un monitor, teclat i ratolí externs, puguem gaudir d’un sistema d’escriptori idèntic a aquell que tindríem en un ordinador de sobretaula o portàtil.

Windows 10 Pro serà l’edició per a professionals i petites empreses del sistema. Basada en Windows 10 Home, afegirà a aquesta darrera edició facilitats per a la gestió de dispositius a l’empresa entre les quals s’hi troben suport al BYOD (Bring Your One Device, porta el teu dispositiu), per tal de facilitar la integració dels dispositius particulars dels treballadors a la infraestructura tecnològica de l’empresa.

També incorporarà Windows Update for Business, que permet controlar el desplegament de les sempre necessàries actualitzacions a través dels ordinadors i dispositius de la xarxa corporativa.

Aquestes tres edicions que acabo d’explicar seran oferides de manera gratuïta als posseïdors d’una llicència de Windows 7, Windows 8.1 i Windows Phone 8.1 que estiguin qualificades per Microsoft, i que actualitzin durant el primer any.

Windows 10 Enterprise s’erigeix sobre la base de Windows 10 Pro però escalant les seves funcionalitats a les mitjanes i grans empreses. Oferirà seguretat millorada per protegir la documentació sensible de l’empresa, així com també per a controlar dispositius i el desplegament en els ordinadors de la xarxa.

Windows 10 Education serà una versió especial de l’edició Enterprise que, com el nom indica, serà optimitzada per a les necessitats del món educatiu, essent dirigit tant a institucions educatives com als mateixos estudiants, que podran actualitzar-s’hi des d’una màquina amb Windows 10 Home o Pro instal·lat.

Windows 10 Mobile Enterprise és l’edició per a dispositius mòbils corporatius, és a dir, aquells smartphones i tauletes tàctils emprats pels treballadors d’una organització mitjana o gran.

Després de totes aquestes edicions ens trobem, dins d’una mena de calaix de sastre genèric sota el nom Windows 10 IoT Core, amb una base sobre la qual s’hi construiran solucions de la Internet de les Coses, així com també solucions específiques per a caixers automàtics o punts de venda.

En definitiva, un ampli ventall d’edicions del sistema operatiu, habitual en Microsoft i que no ens ha de sorprendre en absolut.

La principal novetat de Windows 10 és que, per primera vegada, s’unifica el sistema, oferint una única base per a executar-se en diversos tipus de dispositius, com ara ordinadors personals, videoconsoles, smartphones i tauletes tàctils. Això ha dut també a que les aplicacions que corren sobre el sistema siguin universals, és a dir, s’executin sobre qualsevol d’aquests dispositius independentment de l’arquitectura de maquinari (gràcies a una capa de virtualització) i adaptant la seva interfície a la mida de la pantalla i el tipus d’entrada de dades (tàctil, amb teclat i ratolí,…).

Windows 10 serà llançat al mercat en algun moment d’aquest estiu, després de diverses versions de prova que han estat de descàrrega pública per als usuaris, que l’han pogut instal·lar als seus ordinadors i fer suggeriments a Microsoft per tal de millorar-ne diversos aspectes.

Guillem Alsina
Etiquetes: