Aquestes són les edicions del nou Windows

Fotografia de download.net.pl a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Des de la més bàsica per a usos domèstics fins a les concebudes per al sector empresarial, passant per aquelles que han de treballar en els dispositius mòbils.

Com en cada nova versió del seu sistema operatiu, Microsoft ha dividit Windows 10 en diversos paquets o “edicions”, cadascuna d’elles orientada a un públic lleugerament diferent, des del familiar i domèstic, fins al professional corporatiu.

Tot seguit us presentem un llistat de totes les edicions, indicant en cadascuna d’elles què és el que les diferencia de la resta.

Windows 10 Home

Concebuda per a l’àmbit domèstic i per al seu ús en ordinadors (portàtils, sobretaules), tauletes tàctils i dispositius convertibles 2-en-1. Aquest darrer format vol dir, bàsicament, portàtils als quals se’ls pot separar la pantalla per convertir-la en una tablet, i tablets a les quals se’ls pot acoplar un teclat i connectar-hi un ratolí per convertir-les en un portàtil en tota regla.

És l’equivalent a les antigues versions Starter, Home Basic i Home Premium de Windows 7, i la bàsica de Windows 8 i 8.1.

Windows 10 Pro

Basat en Windows 10 Home, al qual hi afegeix les funcionalitats necessàries per emprar-lo en entorns professionals de mida petita, o sigui, en petites empreses i per part d’empresaris autònoms i professionals liberals.

És l’equivalent a les edicions Professional i Ultimate de Windows 7, i a la Pro i Pro Student de Windows 8 i 8.1.

Respecte a la versió Home, inclou, per exemple, encriptació del disc dur amb BitLocker, accés a una botiga d’aplicacions corporatives exclusiva i diferenciada de la botiga d’apps de consum, possibilitat de crear màquines virtuals amb Hyper-V, i permet accedir-hi via Remote Desktop ja que inclou servidor (la versió Home només disposa del client), funcionalitats que no s’inclouen a l’edició de consum domèstic, Windows 10 Home.

Windows 10 Enterprise

Equivalent al Windows 8.1 Enterprise, proporciona les mateixes funcionalitats que Windows 10 Pro més aquelles que són necessàries per a la seva integració en la infraestructura tecnològica d’una gran organització, com ara una empresa mitjana-gran o una multinacional.

Aquestes funcionalitats, són, per exemple, Windows to Go (que ens permet crear una clau USB arrancable amb un entorn de treball Windows el qual usar en qualsevol ordinador), o client de xarxa privada virtual, entre d’altres.

Windows 10 Enterprise 2015 LTSB

Una variant de l’anterior, en la qual l’afegitó LTSB (Long Term Servicing Branch) indica que no rebrà cap actualització automàtica de les seves funcionalitats, proporcionant a les organitzacions molt més control sobre com duen a terme les actualitzacions dels seus sistemes.

Per la resta, no hi ha cap diferència amb Windows 10 Enterprise.

Windows 10 Education

Com el seu nom indica, dissenyada per al seu ús a les escoles, instituts i universitats, proporciona les mateixes funcionalitats que la versió Enterprise i estarà disponible com a compra per volum de llicències.

Windows 10 Mobile

Disponible per a smartphones i tablets de mida petita, ofereix les funcionalitats mínimes d’usuari.

Inclou Continuum, la funcionalitat que permet convertir la interfície mòbil en la d’escriptori quan es connecta el terminal a una pantalla externa, un teclat i un ratolí, convertint així el nostre terminal en un ordinador completament funcional.

També disposa de Windows Hello, la possibilitat que ens puguem validar al sistema emprant el reconeixement de l’empremta digital o del nostre rostre, mitjançant el lector adequat o la càmera frontal del dispositiu respectivament.

Windows 10 Mobile Enterprise

Proporciona les mateixes funcionalitats que l’anterior, però està pensada per a què el dispositiu pugui ser integrat dins de la infraestructura tecnològica de l’empresa.

Windows 10 IoT Core

Semblant en la seva idea base a Windows Embedded, és una versió minimalista, pensada per a què tingui una empremta mínima en la màquina en la qual s’està executant (és a dir, que el consum de recursos sigui mínim) i, per tant, ideal per a dispositius petits i que hagin d’acomplir tasques molt determinades.

Podria ser, per exemple, una versió a usar amb les plaques de desenvolupament com la Raspberry Pi.

Imatge de portada de download.net.pl a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: