Aquestes són les principals novetats de Windows 10

Compartir

Des de la tornada de l’escriptori “clàssic” (encara que renovat) fins a la introducció de Cortana en totes les versions del sistema, passant pel nou navegador web que substitueix l’Internet Explorer.

Moltes són les novetats que porta el nou Windows 10, pel que hem volgut fer una síntesi de les més importants.

Tant per a un PC com per a un smartphone

Windows 10 és el primer sistema operatiu “universal”, que oferirà suport a les aplicacions per a què aquestes es puguin executar tant en un PC d’escriptori amb una pantalla de 17 o 19 polzades, com en un smartphone amb pantalla de 4″, o en una videoconsola o televisor intel·ligent, cadascun d’aquests aparells amb la seva forma d’ús i, el que és més important, amb la seva arquitectuta de maquinari diferenciada.

Windows 10 per a ordinadors i smartphones

Aquest és un punt important, perquè els xips ARM dominen en el mercat dels telèfons mòbils intel·ligents, mentre que l’arquitectura x86 és la que monopolitza els ordinadors de sobretaula i portàtils.

Com s’ho fa el Windows per poder executar una mateixa aplicació universal sobre diverses arquitectures tan diferents? Fàcil: aplicant la mateixa estratègia que Android, disposant d’una màquina virtual que ofereix als programadors una interficie universal.

Què suposa això per als usuaris? Doncs que s’ha acabat l’haver d’instal·lar una aplicació diferent per a cadascun dels dispositius, sempre i quan el desenvolupador hagi previst preparar la interficie per a les diferents mides de pantalla i formes d’interactuar-hi (tàctil, amb teclat i ratolí…).

Windows 10 per a ordinadors i smartphones

En els dispositius híbrids (PC-tablet), el mateix Windows 10 muta la seva interfície quan cambiem; si tenim el teclat i el ratolí connectats, veiem l’escriptori clàssic amb la barra de tasques, mentre que si traiem els perifèrics (els esmentats teclat i ratolí), la interfície que veurem serà la de tiles (els quadrets) típica del Windows 8.

Cortana com a assistent de veu

Nascut als smartphones amb Windows Phone com a resposta al Siri d’Apple, fa el salt als escriptoris de la mà d’aquesta nova iteració del sistema operatiu Windows.

Particularment, no em va convèncer en les primeres proves que hi vaig fer, malgrat que és cert que fou en una de les primeres versions prèvies de la nova plataforma de programari i, per tant, el seu rendiment en la versió final pot variar.

Cortana an acció a Windows 10

Cortana an acció a Windows 10

A mesura que emprem aquest assistent personal, anirà aprenent sobre nosaltres, adaptant-se més a les nostres necessitats.

L’escriptori: torna un clàssic

Al final, l’experiment del nou escriptori de Windows 8 ha resultat en un ‘fiasco’; aquest no era adequat per al seu ús en un escriptori en el qual s’hi treballa amb teclat i ratolí, malgrat que si ho és quan ho fem en una interfície tàctil com ara un tablet o un smartphone.

I això és precisament el que ha fet Microsoft: quan Windows 10 s’està executant en un ordinador d’escriptori (ja sigui aquest de sobretaula o portàtil), mostra l’escriptori tradicional que evoluciona a partir del que es va introduïr amb Windows 95, amb la barra de tasques i el menú d’inici, mentre que si s’executa en una tauleta tàctil, el que veurem serà l’escriptori basat en tiles que va néixer amb el Windows 8.

Menú d'Inici de Windows 10

Menú d’Inici de Windows 10

Precisament, i ara que hem esmentat el menú d’Inici, dir que aquest canvia des del mode escriptori de Windows 8.x, tornant a l’essència que mostrava fins al Windows 7, ja que reintrodueix el botó d’Inici, però amb uns canvis que el modernitzen.

La part esquerra d’aquest menú és com la clàssica que podíem veure en tots els Windows des del 95 fins al 7, mentre que a la dreta s’hi han introduït els tiles per als elements que s’hi mostren. Per cert que podem maximitzar aquest menú per a què ocupi tota la pantalla i es converteixi, oh sorpresa!, en la interfície de tiles, l’antic escriptori per defecte de Windows 8.

El renovat escriptori també introdueix el concepte d’escriptoris virtuals, ja present des de fa molt de temps en altres sistemes operatius i interfícies d’usuari com GNU/Linux (Gnome, KDE,…), i en els quals hi podrem agrupar i gestionar les aplicacions obertes.

Adéu Internet Explorer?

Edge és el nou navegador web que substitueix l’Internet Explorer (malgrat que aquest darrer encara estarà present al sistema), amb el qual la companyia de Redmond ha volgut tallar tant a nivell tècnic com amb el nom.

I és que Internet Explorer havia vingut essent (amb o sense raó) sinònim de lentitud i de porta d’entrada a tota mena de malware. Edge, en canvi, vol ser més ràpid, lleuger i trencar amb el passat d’inseguretats.

El nou navegador té el llistó molt alt i haurà de rendir molt bé per guanyar-se el favor de la crítica i, amb aquest, també el del públic.

Microsoft Edge

Microsoft Edge

Per motius de compatibilitat, i malgrat que Edge en serà el navegador per defecte del sistema, en el sistema també hi és present l’Internet Explorer 11.

Ara és un servei, ja no un producte

Microsoft canvia el concepte de com ven Windows amb la versió 10. Si fins ara, per a les següents versions superiors, hom s’havia de comprar una nova llicència, això ja no serà així a partir d’ara, si no que amb les actualitzacions continuades, quan surti l’hipotètic “Windows 11”, aquest haurà de ser, de fet, una actualització del Windows 10 que es podrà descarregar gratuitament.

En la versió Home, les actualitzacions no crítiques no es podran desactivar, de manera que les rebrem tant si com no.

Noves maneres de validar-nos com a usuari

Seguint amb les darreres tendències en seguretat que busquen una manera més personal i segura de validar la identitat de l’usuari per entrar al seu compte, Windows 10 ofereix suport nadiu per al reconeixement de l’empremta digital i també del reconeixement del rostre.

Windows Hello, la nova forma de validar-nos al sistema

Windows Hello, la nova forma de validar-nos al sistema

Guillem Alsina
Etiquetes: