Aquestes són les tendències que -crec- podrem veure al Mobile World Congress

Compartir

La premsa més exigent i afamada de novetats ha criticat les darreres edicions del Mobile World Congress per una manca de novetats que, a parer meu, no ha estat tal, però que segurament han passat més desapercebudes tant per la premsa generalista com per als consumidors que segueixen l’actualitat tecnològica perquè no afectaven els terminals mòbils i no eren tan visibles.

Enguany, però, la previsió apunta que serà un any diferent, que veurem coses diferents en l’àmbit dels terminals, una revolució (o unes quantes) que ens arribarà de la mà de l’esgotament en la competició per discernir qui té la càmera que ofereix més qualitat, i que és la que ha centrat en bona part la competència entre fabricants al llarg dels darrers anys.

Smartphones amb pantalles doblegables

Seran, sense cap mena de dubte, les estrelles del Mobile, ja que han anat escalfant l’ambient des de finals de l’any passat amb la presentació del Royole FlexPai. Posteriorment han estat Xiaomi i, aquesta mateixa setmana, Samsung les que han ensenyat les seves apostes en aquest terreny, amb forts rumors sobre una presentació de Huawei al congrés barceloní.

La presentació del Galaxy Fold per part de Samsung empeny la resta de marques que volen una part del pastís, a navegar en la mateixa direcció, però manca saber si els rems estaran a punt i seran ensenyats en aquest mateix Mobile.

El Samsung Galaxy Fold

El Samsung Galaxy Fold

Perquè, si la resta de contendents no tenia previst ensenyar encara els seus “plegables”, o bé només ensenyar-los però no comercialitzar-los, Samsung els ha deixat “en calçotets”, car el Galaxy Fold (presentat per sorpresa, doncs pocs l’esperaven), i que ha estat el secret més ben guardat de la presentació que va realitzar aquest dimecres, serà comercialitzat a partir de l’abril, la qual cosa posa més pressió sobre la resta dels contendents de la sud-coreana.

El format serà, sense cap mena de dubte, un dels més buscats per la premsa i els curiosos al congrés, així que la fabricant que no n’ensenyi algun (ni que sigui una prova de concepte) patirà de no rebre tanta atenció.

Emprant una tecnologia existent ja almenys des del 2012 (al CES del 2013 vaig poder veure una mostra funcional d’una pantalla doblegable), aquesta tecnologia i aquest format de dispositiu prometen esdevenir un autèntic revulsiu per al sector dels terminals intel·ligents de telefonia mòbil al llarg dels anys vinents, revifant les vendes a llarg termini.

Les càmeres: del pixelat i qualitat, a on les “entaforem”

Superada en bona mesura la competició de “qui la té més grossa” (la càmera, en qüestió de megapíxels), a la pregunta d’on van les càmeres que incorpora un smartphone, la resposta ha estat durant molt de temps la mateixa: una al darrere (amb la qual no hi ha hagut mai cap mena de problema en ubicar-la), i l’altra al davant, al marc superior que queda rodejant la pantalla.

Ara, però, la fita que s’han marcat molts fabricants és la de construir smartphones amb una pantalla que ocupi tota la frontal, sense marcs. Per tant, què fem amb la càmera?

La solució adoptada inicialment va ser el notch, aquesta petita “incisió” del marc a la pantalla, i que pren dos formats segons hagi d’allotjar només l’objectiu de la càmera (en forma de “gota”), o bé si ha d’allotjar també el flaix i, per exemple, una llum d’infrarojos per a la identificació biomètrica per lectura del rostre en entorns nocturns (que llavors esdevé una petita barra que surt de la part superior del marc).

Ara, però, sorgeix una nova revolució: ubicar l’objectiu de la càmera frontal a la part superior de la pantalla, com un petit forat que en “trenca” la continuïtat, però que ocupa menys espai que el notch. Res de nou, ja fa un cert temps que tenim terminals entre nosaltres que empren aquest recurs de disseny, però en aquest Mobile podríem veure com això es generalitza.

El recentment presentat Samsung Galaxy S10, on hi podem apreciar la càmera davantera com un forat a la part superior dreta de la pantalla

El recentment presentat Samsung Galaxy S10, on hi podem apreciar la càmera davantera com un forat a la part superior dreta de la pantalla

Altres fabricants poden optar per solucions més enginyoses; és el cas de la croata Noa, que ha amagat la càmera de la vista de l’usuari a la part superior del terminal, de manera que prement una mena de ressort, aquesta sobresurt de la carcassa. Un cop feta la foto, ja la podem tornar a amagar. I, així, no es trenca per a res la continuïtat de la pantalla.

Els dobles, triples i, fins i tot, quàdruples objectius ja han estat més que assumits per la indústria, així com l’ús de les tecnologies d’intel·ligència artificial/machine learning per millorar els resultats de les instantànies en situacions adverses per a la perícia del fotògraf aficionat, o bé les tecnologies que permeten millorar la lluminositat i el contrast de les imatges mitjançant la combinació de píxels. Totes aquestes ja no les podem considerar com a grans innovacions al Mobile.

El minimalisme primarà

Podrem veure alguns terminals construïts a partir d’una carcassa única, en el disseny dels quals es buscarà prescindir d’elements com botons i sensors.

L’objectiu és fer terminals més resistents, que es puguin posar a l’aigua amb més seguretat i, per tant, millor que prescindeixen de juntures i forats a la carcassa per on es pugui escolar el líquid element i s’hagin de protegir.

Em refereixo, per exemple, als altaveus multimèdia, que poden ser substituïts per la vibració de la pantalla mitjançant uns altaveus interns com ha fet Vivo en el seu APEX 2019, o bé en l’escànner d’empremtes digitals, que es pot ubicar també sota la pantalla, per no parlar dels botons d’apujar i abaixar el volum, que poden ser substituïts senzillament pel control per programari que ja dóna el sistema operatiu.

Terminals amb mòdems 5G

No diré que aquest serà el Mobile World Congress de la 5G perquè… quin dels darrers no ho ha estat? Si apuntaré, però, que el d’enguany cau just en el moment en el qual les operadores comencen a disposar d’infraestructura 5G per a desplegar.

Per treure tot el suc d’aquesta nova generació, caldrà que els telèfons hi estiguin preparats, així és que als llançaments que es donin al congrés veurem com es fa especial esment de la inclusió d’un mòdem compatible 5G amb connectivitat a 1 Gbps o més velocitat.

Bateries que duren -una mica- més

El progrés que veurem en l’àmbit de l’autonomia dels mòbils no serà espectacular, però l’haurem de jutjar en relació al què teníem fa un parell d’anys.

Llavors, i amb terminals de gamma alta que muntaven bateries d’uns 3.000 mAh i un sistema operatiu encara poc optimitzat per treure’ls el màxim suc, suàvem per arribar a un dia d’autonomia després d’emprar el mòbil per treballar.

Els darrers models presentats ja atorguen als usuaris una autonomia de cap a dos dies còmodament, el que ens permet treballar-hi de manera intensiva tot un dia sense haver de patir per si arribarem a última hora amb una mica de bateria.

I penso que en el Mobile d’enguany veurem algun model que allarga el sostre operatiu fins als tres dies, una tendència que anirà a més al llarg dels mesos vinents.

El mòbil com a base de càrrega

Una conseqüència directa del punt anterior és que, per regla general, per aguantar tot un dia ens sobrarà capacitat de càrrega, que podríem repartir entre altres dispositius com ara un rellotge intel·ligent (si tinguéssim la manera de fer-ho, és clar).

En aquest Mobile veurem no poc terminals que presentaran la capacitat de càrrega inversa, que vol dir que, a més de poder ser carregats, al seu torn podran traspassar part d’aquesta càrrega a altres dispositius.

Fins i tot, en el cas de Thomson, veurem un ordinador portàtil que és capaç de fer el mateix, permetent-nos carregar el nostre telèfon.

I tot això per què?

Doncs per millorar les vendes de smartphones; la tendència és que els consumidors allarguin la vida dels seus terminals, i això ha provocat un estancament de les vendes d’ençà que aquestes van tocar sostre el 2016, portant fins i tot a una lleugera reculada en el 2018 en comparació amb el volum d’unitats venudes l’any anterior, 2017.

Molts consumidors veuen que les noves generacions no aporten prou avantatges que justifiquin la despesa i, per tant, prefereixen allargar en el temps la decisió de substituir els seus terminals. I l’objectiu de qualsevol empresa és sempre vendre més.

Guillem Alsina
Etiquetes: