Aquestes són les tendències que han dominat el MWC15

Compartir

S’ha acabat, un any més, la gran festa de les tecnologies mòbils de Barcelona, i és el moment de passar revista a quines tendències ens ha llegat enguany.

IoT

Si en les primeres edicions del congrés que vam poder gaudir a Barcelona, la paraula mobilitat equivalia pràcticament de forma exclusiva a telefonia mòbil, el panorama ha canviat molt des de llavors ençà.

Un bon exemple d’això és la presència al congrés d’alguns fabricants de cotxes, i no pas només d’aquest any, si no que ja fa temps que hi organitzen rodes de premsa i hi exposen les seves novetats. És el cas de Ford o Volvo, per exemple. A fi de comptes, un cotxe es mou, i pot gaudir de connexió a Internet per oferir diversos serveis extra al conductor, fet que ja entra dins el concepte de mobilitat.

Un smartphone que pot obrir portes, amb una clau virtual

Un smartphone que pot obrir portes, amb una clau virtual

Carregadors externs de bateria

Us en recordeu que jo li demanava al Mobile World Congress que algun fabricant (almenys algun!) em portés una bateria nova i revolucionària que durés dies i dies? Doncs no, no m’ha escoltat.

De la mateixa manera que l’any passat, els carregadors externs per a mòbils han estat el regal estrella del congrés, especialment per a la premsa, però no només.

En el cas de Samsung, tots els assistents a la presentació del Galaxy S6 van rebre l’excel·lent obsequi d’un carregador d’11.000 mAh.

Això em fa pensar que almenys durant força temps continuarem veient bateries que duren amb prou feines un dia… o dos, potser.

Sony ha presentat en aquest Mobile l’Xperia M4 Aqua, amb una bateria de 2.400 que, asseguren des de la companyia japonesa, dura fins a dos dies. Jo tinc un Xperia Z1, i conec el mode Stamina que permet l’estalvi de bateria “congelant” l’activitat de les apps quan bloquegem el terminal o aquest entra en repós, i només se m’acut algun tipus de “truc” de programari per aconseguir que una bateria de 2.400 arribi a durar dos dies de treball normal.

A això, cal afegir-li que el maquinari de l’M4 no és tan exigent en el consum de recursos com el de la sèrie Z (per això l’M és de gamma mitjana).

Un any més, doncs, no s’ha presentat cap novetat revolucionària en l’àmbit de les bateries però ja aplicada a algun terminal en concret que ens permeti deslliurar-nos de les pors de quedar-nos amb el telèfon apagat i sense poder-lo tornar a engegar.

Els smartwatches es consoliden

Si una cosa no ha mancat al Mobile World Congress del 2015, aquesta ha estat els rellotges intel·ligents o smartwatches. Molts fabricants n’ofereixen, des dels grans fins als petits, passant per les iniciatives de nova creació (independents o sortits de la matriu d’una organització “mare”) que es dediquen en exclusiva a aquest camp.

En podem trobar d’esport, clàssics, basats en Android Wear, amb un programari propi, orientats a nens, o rellotges convencionals que afegeixen un punt d’intel·ligència amb tan sols una connexió Bluetooth i una petita llum LED que anuncia missatges entrants.

Sigui com sigui, la diversitat i les aplicacions que se’ls estan trobant, fan pensar que els rellotges intel·ligents han arribat per quedar-se, almenys durant força temps. I també les bandes de fitness.

El rellotge que obre portes i moltes coses més

He pogut veure una solució que permet obrir portes amb un smartwatch (sempre i quan aquest tingui bateria i estigui en funcionament, així que no oblideu carregar bé el vostre rellotge), mitjançant un toc i una identificació secundària que pot ser biomètrica i que ens atorga la seguretat d’una autenticació en dues passes. També un cotxe que es pot obrir i engegar gràcies al rellotge.

Amb la popularització dels smartwatches, se’ls estan trobant noves aplicacions. De fet, vaig tenir l’oportunitat de conversar amb el professor Kevin Curran, senior member de l’IEEE i senior lecturer al departament de Ciència Computacional de la Universitat de l’Ulster, el qual em va dir que, en la seva opinió, la ‘killer application’ per als rellotges intel·ligents seran les comunicacions, és a dir, integrar el telèfon amb l’smartwatch.

LG i Samsung ja miren en aquesta direcció amb el G Watch Urbane y el Gear S respectivament, amb el que podem substituir el telèfon per un rellotge més un mans lliures Bluetooth. No és, però, l’única funcionalitat que adquiriran els rellotges al llarg dels propers anys.

L’autenticació per mitjans biomètrics en dues passes en serà una altra: nosaltres ens identificarem en el rellotge mitjançant l’escanejat de l’empremta d’un dit o el reconeixement de l’iris, i el rellotge ho comunicarà mitjançant un protocol de comunicacions segur al pany de la porta que vulguem obrir, o al caixer automàtic del qual en vulguem treure diners. Amb això, tornem doncs al principi d’aquesta secció, però amb un toc de seguretat encara més gran.

Evolucions de la 4G i principis de la 5G

Les fabricants d’infraestructures i les operadores miren de treure-li el màxim suc possible a les tecnologies 4G abans que no arribi la 5G, tot emprant les bandes no llicenciades de l’espectre o combinant la LTE amb el Wi-Fi, com ha fet Qualcomm amb l’LTE-U.

També he vist una certa banalització de la denominació 5G, vinculant-la a serveis i tecnologies que poc tenen a veure amb la propera generació de connectivitat en mobilitat, però que comercialment els pot permetre vendre.

Encara trigarem en veure la 5G de veritat, però en aquest Mobile, diverses fabricants d’infraestructures i operadores han començat a presentar propostes de tecnologies que, més endavant, podrien formar part de l’estàndard definitiu. La japonesa DoCoMo o la finlandesa Nokia Networks s’han comptat entre aquestes empreses.

El principal problema per al futur de la 5G és l’espectre, el qual s’haurà de reordenar per poder encabir la nova via de comunicació. Les bandes no llicenciades en seràn la clau, almenys, pel que em sembla després d’haver assistit a la conferència de premsa del 5G-PPP i d’haver parlat amb portaveus de diversos fabricants.

Identificació biomètrica

Lectures de l’empremta digital o l’iris de l’ull per a identificar-nos són el futur, encara que aquí no dic gaire res de nou. Les tecnologies evolucionen, com Snapdragon Sense ID de Qualcomm, que va més enllà de fer una lectura de l’empremta dactilar per passar a fer-ne un escaneig en tres dimensions mercès a l’ús d’ultrasons.

Guillem Alsina
Etiquetes: