Arrenca el Project Ara

Compartir

El smartphone modular de Google, construït pel mateix usuari, veurà la llum comercialment aquest any a Puerto Rico com a prova pilot.

El que semblava encara molt llunyà en el temps porta camí de fer-se realitat aquest mateix 2015, encara que de moment -i com passa amb moltes coses en l’àmbit tecnològic- limitat en l’espai a Puerto Rico, estat lliure associat dels Estats Units.

Segons Google, la forta penetració de la telefonia mòbil en aquest territori (el 75% dels accessos de la població porto-riquenya comencen a través dels telèfons) és un dels motius que l’impulsen a dur-hi a terme el test, però l’altra és una motivació econòmica: el govern local ha establert zones franques en les quals la multinacional nord-americana pot importar components (en aquest cas, mòduls per al telèfon) de qualsevol lloc del món.

Finalment, una altra raó exposada per Google en l’anunci de la iniciativa és la diversitat d’operadores presents al territori, que per les seves característiques aplega empreses estatunidenques, de l’Amèrica Llatina, i jugadors locals. Google es troba en tractes amb dues d’aquestes operadores, OpenMobile y Claro, aquesta darrera una subsidiària d’América Móvil, la companyia del magnat mexicà Carlos Slim.

La venta es farà com a prova pilot de la reacció del mercat, segons va comentar Paul Eremenko, Director del Projecte Ara a la conferència per a desenvolupadors d’aquest nou terminal que es va celebrar fa dos dies a la seu de Google a Mountain View, i a la qual li queda encara una rèplica a realitzar a Singapur.

El preu d’una confecció bàsica del Projecte Ara serà d’uns 50 dòlars, el qual anirà pujant a mesura que el comprador li afegeixi memòria, espai d’emmagatzematge intern, un processador més potent, o una càmera amb més resolució.

Recordem que la idea d’Ara és crear un smartphone modular, els components del qual es puguin canviar tal i com es pot fer en un ordinador, al qual li podem ampliar la memòria, canviar-li el disc dur, o connectar-li una tarja per ampliar-li funcions de comunicació o d’altre tipus. Els mòduls són com petites capses que contenen el maquinari que el dota de funcionalitat, amb connectors que els permeten encaixar amb la resta de components del seu costat.

ara1blogpost

D’aquesta manera, i si necessitem canviar la càmera del nostre terminal per una de més potent, per exemple, només caldrà que comprem un mòdul de càmera i fem el canvi, sense haver d’adquirir tot un smartphone nou.

La venda a Puerto Rico es farà tant en botigues físiques, com a través d’Internet, com en curioses botigues mòbils creades a partir de camions, semblants als llocs de menjar ambulant, segons va explicar Eremenko.

Aquest test de mercat permetrà a Google provar si la demanda que moltes persones fan d’un terminal modular que no els obligui a canviar tot el telèfon quan s’han d’actualitzar, té la seva contrapartida en una oportunitat real de mercat o bé, i com ha passat altres vegades, la gent acaba per no comprar allò que ha demanat amb tanta insistència.

De vegades, també podem dir que aquestes campanyes són “molt soroll per no res“, molts internautes i alguns influenciadors que fan molt soroll en demanda d’alguna cosa, però que a l’hora de la veritat aquell producte no té una demanda massiva real, si no només la d’uns pocs. I, naturalment, no surt rendible.

Guillem Alsina
Etiquetes: