Arrenquen Linux en una Canon EOS

Fotografia de MIKI Yoshihito a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

La possibilitat d’arrencar el Linux complet en una càmera de fotos obre les portes a aconseguir treure’n funcionalitats avançades.

Magic Latern és un add-on per a la gamma de càmeres de fotos Canon EOS que proporciona funcionalitats avançades a aquests aparells que permeten extreure’n tot el suc i arribar una mica més enllà d’on la fabricant japonesa permet arribar amb les seves càmeres. Aquest add-on ha estat creat i és mantingut per usuaris experts i avançats d’aquestes càmeres, que volen i necessiten treure’n tot el suc per als seus projectes tant personals com professionals.

Des del seu naixement, Magic Lantern corre sobre el firmware que Canon munta en els exemplars de la gamma EOS, però això és una cosa que algun dia podria canviar…

I tot perquè l’equip de Magic Latern ha aconseguit arrencar el kernel de GNU/Linux en una sèrie de càmeres Canon EOS. I, a la pràctica, què vol dir això?

Doncs vol dir dur la personalització un pas més enllà, però un pas enorme, ja que podent executar un sistema operatiu propi en aquestes màquines, no hi ha límits al què es pot fer amb una d’aquestes càmeres; des de l’equip de Magic Lantern fan broma amb la possibilitat d’executar des del GIMP per retocar les fotos, fins al joc Angry Birds!

Imatge publicada per l'usuari Licaon_Kter als fòrums de Magic Lantern per mostrar l'arrencada de Linux en la seva càmera

Imatge publicada per l’usuari Licaon_Kter als fòrums de Magic Lantern per mostrar l’arrencada de Linux en la seva càmera

Essencialment, i com tants d’altres aparells electrònics avui en dia -malgrat que no els veiem així ni hi pensem-, les càmeres de fotos Canon EOS són petits ordinadors, en aquest cas (i segons ha descobert l’equip de Magic Latern) equipades amb un microprocessador d’arquitectura ARM, i una quantitat de memòria RAM que oscil·la entre els 256 i els 512 MB. No és molt, però prou per fer algunes coses.

Entre les descobertes de l’equip de desenvolupadors, es troba el com utilitzar la pantalla de la càmera des del codi font, com tenir accés de baix nivell a les targes SD en alguns models, o com gestionar les interrupcions o els timers.

La versió del kernel que s’hi ha pogut executar ha estat la 3.19.

A partir d’aquí, s’inicia un camí desconegut; ara toca el torn als components de Magic Latern determinar què volen fer per explotar aquesta possibilitat i com ho volen fer.

Ens podem trobar amb un sistema diferent al del firmware de Canon i que corri les funcionalitats de Magic Latern. Amb això, aquest add-on deixaria de ser-ho per passar a ser considerat un programari alternatiu al que de forma nativa duen les càmeres Canon EOS, i les funcionalitats que en poden extreure des de Magic Lantern ja no es supeditarien al què permet Canon, si no que la imaginació i el maquinari de la càmera en serien senzillament el límit.

De moment, la gesta és prometedora, però no passa d’aquí. Encara haurem d’esperar força temps per veure com s’aprofita a la pràctica, i els posseïdors d’una càmera Canon EOS encara s’hauran d’esperar força fins poder-ho utilitzar en els seus models.

Imatge de portada de MIKI Yoshihito a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: