Arriben a Catalunya les trucades de falsos tècnics de Microsoft

Imatge del Govern de la Ciutat de Buenos Aires a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Tenim constància de dos casos d’usuaris (Barcelona i Girona) que han rebut la trucada d’un suposat tècnic de Microsoft per a “netejar” el seu ordinador quan, el que en realitat busca la persona que truca és “netejar” la tarja de crèdit de la víctima.

Si rebeu una trucada d’algú que afirma ser tècnic de Microsoft i us diu que el vostre ordinador està infectat per un virus, pengeu immediatament: Microsoft no realitza aquest tipus de trucades.

Es tracta d’una estafa amb què els criminals busquen, mitjançant el que s’anomena enginyeria social (en aquest cas apel·lar a la por aprofitant-se del desconeixement a nivell tècnic dels usuaris) guanyar-se la confiança de la víctima, simular que realitzen un procés de neteja del virus al seu ordinador, i després cobrar per la feina suposadament feta, la qual en realitat no és res o, fins i tot, consisteix en instal·lar un troià a l’ordinador.

Aquesta estafa s’ha produït abans en diversos països europeus, i ara tinc constància directa de dos casos aquí, un a Barcelona i l’altre a les comarques gironines, el que vol dir que sense cap mena de dubte n’hi haurà molts més.

Les trucades de les quals tinc constància les ha realitzat una dona amb un fort accent anglès, tot i que no descartem la possibilitat que en altres casos participi en l’estafa gent del país, de manera que la veu que ens parla podria fer-ho en català o castellà.

La nostra interlocutora (en els dos casos ha trucat al número de telèfon fix) s’identifica com a tècnic de l’empresa Microsoft. Aquesta és la seva primera mentida, ja que la companyia de Redmond ja ha aclarit en el passat que no realitza aquestes trucades.

Si, malgrat tot, no n’estem segurs, res més fàcil que penjar, buscar el lloc web de Microsoft i, en ell, les formes de contacte amb l’empresa, que poden ser mitjançant el telèfon o per xat des de l’ordinador.

Si seguíssim amb la trucada, la persona que s’ha identificat com a tècnic de Microsoft ens sol·licitaria que féssim algunes accions a la nostra màquina, les quals poden ser innòcues però busquen reforçar la posició dels criminals fent-nos creure que el nostre ordinador està realment infectat.

Llavors, i un cop persuadits d’això, ens oferiria la possibilitat que un altre tècnic ens netegi el sistema a canvi d’una certa quantitat de diners.

Repeteixo, qualsevol trucada d’algú que diu ser de Microsoft i que ens informa de problemes relacionats amb el nostre ordinador o el seu programari, és completament falsa, i una manera molt fàcil i ràpida de comprovar-ho és penjar i ser nosaltres mateixos els qui ens posem en contacte directe amb Microsoft.

Sota cap concepte, mai no hem de seguir les instruccions que ens dictin, ni tan sols per la curiositat de saber fins on arriba l’estafa, ja que sense saber-ho, podríem acabar realment infectats amb un keylogger, un programari de control remot no autoritzat o algun virus.

Si el telèfon al qual ens truquen disposa de pantalla de visualització que mostra el número des del qual estan efectuant la trucada, ens l’hauríem d’apuntar i, seguidament, posar-nos en contacte amb les autoritats policials per explicar-los els fets.

Des d’aquestes ratlles, vull agrair a J.P. seva inestimable col·laboració en aquest article.

Imatge que il·lustra aquest article del Govern de la Ciutat de Buenos Aires a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: