Assembly: com contribuir remuneradament al programari lliure

Compartir

Aquesta iniciativa en línia permet acostar diversos perfils professionals al món del programari lliure.

Quan parlem de col·laborar en projectes de programari lliure, és normal que ens vingui a la ment la imatge d’un programador, un saberut desenvolupador de codi font que aporta el seu coneixement al nucli Linux, a la suite ofimàtica LibreOffice, o a qualsevol altre gran i reeixit projecte dels que han donat tanta fama al programari lliure. Si, però no és només això.

Hi ha moltes maneres de col·laborar amb el món del programari lliure, i moltes necessitats diferents de la programació a cobrir en un projecte. Per exemple, en un programari, ja sigui aquest per ordinador o una app per a smartphone/tablet, haurem de dissenyar la interfície d’usuari, crear una imatge, el que requerirà la feina d’un dissenyador.

Igualment, tindrem necessitats en l’àmbit del màrqueting, el camp legal (advocats per temes de llicències, revisar que els continguts o la funcionalitat que ofereix el programari no siguin il·legals en cap país,…), fins i tot en la direcció de projectes si hem tingut una idea per a un projecte però no som bons dirigint equips.

Per això ha nascut Assembly, un servei en línia que busca atreure el talent que no pertany al món de la programació, als projectes de programari de qualsevol tipus, especialment en l’àmbit de l’open source.

El lloc busca funcionar com una mena de crowdfunding a la inversa, oferint recompenses als qui col·laboren en els projectes. El format d’aquestes recompenses o remuneracions és el d’App Coins, una moneda virtual d’ús intern per a Assembly que representa el percentatge que cada participant té en el projecte.

Cada projecte generarà uns costos administratius, com allotjament del lloc web, publicitat, finançament,… que seran coberts per Assembly i es descomptaran dels beneficis, repartint la resta entre els participants segons el nombre d’App Coins.

Potser t’interessa participar però no creus que tinguis les habilitats necessàries? Et sorprendries del que pot arribar a necessitar un projecte de programari. Des de la mateixa Assembly animen a tothom a “bussejar” entre els projectes que el lloc allotja i parlar amb els seus responsables per trobar un que necessiti de les nostres habilitats i ens satisfaci.

Cal tenir en compte que no tots els projectes de programari lliure que enceten el seu camí arriben a bon port; molts no arriben a generar mai beneficis, i alguns acaben la seva vida en fracàs, sense haver aconseguit cap dels seus objectius, ni tan sols desenvolupar la solució que proposaven.

Potser els interessats no s’ho hagin de proposar com una forma de vida, però sí com un extra que puguin fer en el seu temps lliure i que els pugui proporcionar, en primer lloc, un benefici intel·lectual i que si, a més, cau també l’econòmic, doncs molt millor.

Guillem Alsina
Etiquetes: