Avui és el dia mundial de la còpia de seguretat

Fotografia de l'usuari GotCredit a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

La gran majoria dels usuaris no són conscients encara de la importància de les còpies de seguretat, i tampoc pensen en el valor que per a ells tenen les dades… fins que les perden.

Els accidents que acaben en pèrdua de dades són, per a la psique de la gran majoria dels usuaris, com els atacs de cibercriminals o -salvant les distàncies i amb els més escrupolosos respectes- com els accidents de cotxe: són coses que sempre els passen als altres.

Per quatre fotos que tinc“, “tampoc és tan greu si perdo els quatre arxius que tinc. Total, pel que hi ha…” però, quan passa, ens cau el món a sobre perquè aquestes quatre fotos o aquests quatre documents constitueixen no només la nostra vida digital, sinó també una part important de la nostra vida en conjunt.

L’altre dia vaig sentir una frase lapidària al respecte per part d’una persona, un professional, que treballa en aquest àmbit i que busca conscienciar els usuaris: “conec gent que no té cap fotografia dels seus fills d’abans que aquests tinguessin cinc o sis anys“. El motiu d’aquesta mancança no és, com us podeu imaginar, que no les fessin, sinó que les van perdre en espatllar-se el disc dur en el qual les guardaven o va patir qualsevol altre tipus d’incident.

Precisament per tal de conscienciar els usuaris finals de la necessitat de fer còpies de seguretat dels nostres documents més preuats, avui dia 31 de març se celebra el Dia Mundial de la Còpia de Seguretat  (World Backup Day en anglès).

Al lloc web d’aquest esdeveniment hi podrem trobar una explicació detallada del que és un backup (una còpia de seguretat), així com de perquè hem de ser conscients no ja de la seva utilitat, si no de la seva necessitat.

El primer que ens acostuma a venir al cap és una fallada del disc dur del nostre ordinador, però els dispositius mòbils com els smartphones han dut aparellat un nou model d’ús i conducta que ens porta a tenir-hi emmagatzemats molts continguts, essencialment fotos, de les quals no en realitzem còpies de seguretat, sense pensar que algun dia ens el podrien robar, el podríem espatllar, o podem esborrar les imatges per error.

Òbviament, al lloc web de la campanya també hi podrem trobar informació sobre com fer una còpia de seguretat de les nostres dades de dues formes diferents: en local, a través d’una unitat de disc (per exemple, una clau USB) connectada al nostre ordinador , i en remot, a través d’Internet.

Una de les claus a tenir en compte per fer còpies de seguretat és no emmagatzemar la còpia al costat del nostre ordinador o dispositiu. Per què? Molt senzill: si passa alguna cosa, que no afecti els dos suports físics. La còpia en remot és, doncs, una bona opció, sempre que protegim els nostres documents mitjançant un correcte encriptat per a què ningú aliè a nosaltres pugui tafanejar-hi.

Finalment, el lloc web del Dia Mundial de la Còpia de Seguretat també ens proposa un jurament a realitzar per part de tots i cada un de nosaltres, un jurament que consta de dues premisses: “Juro solemnement fer una còpia de seguretat dels meus documents importants així com els meus records més preuats cada 31 de març” i “També informaré als meus amics i familiars sobre el Dia Mundial de la Còpia de Seguretat – un amic no deixa que un altre es quedi sense fer còpies de seguretat“.

Des d’aquestes ratlles vull animar a tots els usuaris a fer còpies de seguretat no només un cop l’any, sigui el 31 de març o el dia que sigui, si no més sovint, especialment d’aquells arxius que varien constantamente en el dia a dia.

What would you do if you lost everything? from Sam Mularczyk on Vimeo.

Imatge de portada de l’usuari GotCredit a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: