Barcelona acollirà una “anomalia” d’Ingress aquest cap de setmana

Imatge original de l'usuari de Flickr fantasio4 sota llicència Creative Commons
Compartir

Si entre el divendres i el diumenge veieu circular, pel Poble Espanyol, una sèrie de persones que van amb el seu smartphone com si busquessin alguna cosa, no heu pas enxampat uns caçadors de pokémons, sinó uns jugadors d’Ingress que participen en la Recursion Prime de Barcelona, un dels esdeveniments mundials d’aquest joc, que ha escollit la capital catalana per celebrar-lo.

Es diferenciaran de la resta de la gent en el fet que portaran roba de determinats colors (que us explico més endavant), banderes d’aquests mateixos colors, a més d’altra parafernàlia, i parlant entre ells emprant un argot tot curiós.

I ja que abans he esmentat els pokémons, el joc Pokémon Go que tant de furor va fer fa un parell d’estius, li deu, precisament, molt a Ingress, que va ser llançar a finals del 2012 i que fa servir la realitat augmentada per inserir elements virtuals en el món real.

La història de ciència-ficció que forma l’argument d’Ingress es desenvolupa de manera continuada i té un final obert. Es basa en la troballa d’un material energètic que aflora a la terra en uns portals interdimensionals.

A través d’un d’aquests portals es rep el missatge d’una civilització alienígena, que promet ajudar els humans a aprofitar l’energia que els poden donar els portals i aquest material energètic. Però la humanitat no ho té tan clar, i es divideix en dos grups: els “Il·luminats”, representats pel color verd en el joc, i la “Resistència”, representada amb el color blau. Aquests són els colors que abans us he comentat que podríeu veure sovint per Barcelona aquest cap de setmana.

Fins aquí la història però, en què consisteix la mecànica? Doncs el joc és de simulació bèl·lica, i els objectius a conquerir són els portals, que es troben repartits arreu del món en llocs prefixats i inamovibles. L’app ens permetrà guiar-nos a través de GPS per a localitzar-los i reclamar-los per a la nostra facció, o bé intentar robar-los a la facció contrària si ja han estat conquerits amb anterioritat pels nostres enemics, quan no estiguem defensant un dels nostres portals de l’atac de la facció contrària.

Un cop conquerits diversos portals adjacents, aquests es poden unir creant zones, que se superposen al mapa de població de la terra. Les persones que queden sota el paraigua protector d’aquestes zones creades a partir de la unió de portals són les que donen punts a la nostra facció.

Tot plegat és una mica més complicat del que explico, però m’estalvio entrar en el detall d’armes, objectes i accions que es poden dur a terme, smartphone en mà, en el joc.

Podem trobar portals, objectes i armes arreu del món, com en el cas dels famosos pokémons, i la passió pel joc és molt alta: “potser, després de treballar, m’haig de llevar a les tres o les quatre de la matinada per anar-me’n al Cap de Creus a capturar un portal a primera hora del matí; quan hi ha gent que confia en tu, no t’agrada decebre’ls” m’explica en Carles, un jugador habitual d’Ingress que ja porta uns quants anys enamorat d’aquest joc, en referència a la companyonia que aquest genera. “Crec fermament que el component social és un dels principals atractius del joc” acaba per confirmar-me després d’uns pocs segons pensant-s’ho.

I, com tot bon aficionat, ell també participarà en la trobada barcelonina. “S’hi implica gent de tot arreu, fins i tot de Sud-àfrica. Un equip molt potent d’Alemanya ha promès que vindria al complet. Són paios molt professionals, quan s’hi posen fan mitja por” m’explica amb aquell convenciment en els ulls que pot veure, per exemple, en un seguidor d’un equip de futbol quan s’està acostant un partit important, i sap que gaudirà, malgrat que durant els noranta minuts també patirà.

L’esdeveniment de Barcelona és dels que s’anomenen una “anomalia”, i té un argument propi dins de la història. En aquest cas, els participants han de recollir una sèrie d’artefactes per ajudar l’aventurer i explorador Hank Johnson a conservar els seus records.

I això serà tot? Els jugadors recuperaran artefactes virtuals al llarg del cap de setmana i després se’n tornaran a casa com si res? No, tornem al vessant social: en acabar se celebrarà un sopar de germanor, s’oblidaran les faccions (tret de per a les típiques brometes per tocar la moral), s’explicaran anècdotes, es compartiran idees, es comentaran situacions, es comentaran tàctiques, i de ben segur que també es parlarà de temes que no tenen res a veure amb el joc.

Fotografia de portada de l’usuari de Flickr fantasio4 sota llicència Creative Commons
Guillem Alsina
Etiquetes: