Barcelona busca ser la referència de la 5G

Compartir

“Un gran poder comporta una gran responsabilitat”, deia aquell. I Barcelona té un gran poder: el títol de capital mundial de la mobilitat -en referència a les tecnologies de connectivitat mòbils-.

És per això que la responsabilitat de la capital catalana és estar constantment a l’avantguarda del desenvolupament de les tecnologies de connectivitat mòbil, en aquest cas la propera generació que ha d’arribar d’aquí a un parell d’anys i que es coneix com a cinquena generació (5G).

I, per aconseguir-ho, ha creat 5GBarcelona, una entitat fruit de l’acord entre els sectors públic i privat constituïda amb l’objectiu de convertir la ciutat comtal en un hub tecnològic de referència per a Europa i el món.

El passat divendres dia 21, precisament aquesta entitat inaugurava a les instal·lacions de l’edifici anomenat Pier01 de Barcelona (al port vell de La Barceloneta), en veïnatge amb la seu de la Mobile World Capital, el primer laboratori dedicat a la investigació i proves relacionades amb la 5G, obert a les empreses petites que comencen (les anomenades startups), així com a les grans corporacions, el qual ha rebut el nom de Thinx | 5GBarcelona.

Amb aquesta iniciativa, que compta amb el recolzament de la multinacional espanyola Telefónica, es busca crear un ambient de treball en el qual hi hagi sinergies entre empreses i una predisposició a col·laborar. A més, el laboratori també actuarà com a accelerador de producte, precisament mercès a aquest entorn, el qual facilita el suport tècnic i la transferència de coneixement entre tecnologies com la LTEM i la Narrowband IoT.

A l’acte d’inauguració hi van assistir, entre d’altres, Jordi Puigneró (conseller de Polítiques Digitals), i Ada Colau (alcaldessa de Barcelona).

El Thinx | 5GBarcelona no comença a caminar de buit, doncs ja ha acollit el seu primer projecte finalitzat amb èxit. Es tracta d’un producte de la startup EnGiDi que permet monitoritzar la seguretat laboral dels treballadors de grans infraestructures i obres.

Aquest producte, en forma de dispositiu, permet mesurar paràmetres com l’estrès tèrmic al qual estan sotmesos els operaris, recollint les dades i enviant-les per al seu posterior processament a través de les xarxes mòbils.

El gran volum de dades que aquest i altres dispositius de la IoT (l’anomenada Internet de les coses, per les seves sigles en anglès) generaran és el que justifica en gran mesura la necessitat d’una cinquena generació de connectivitat mòbil que també serà d’utilitat als usuaris finals en els seus dispositius mòbils per a gaudir del vídeo en línia o del gaming (videojocs) en línia allà on siguin.

Guillem Alsina
Etiquetes: