Bash integrat en Windows 10

Compartir

Permet executar programari natiu de Linux amb accés directe i transparent al sistema de fitxers de Windows.

Microsoft ha anunciat a la Build 2016 la integració de la coneguda línia de comandes Bash, heretada dels entorns UNIX/Linux, a Windows 10.

Bash estarà completament integrat al sistema operatiu de la companyia de Redmond, executant-se de forma nativa i no a través de cap artifici d’emulació, gaudint per tant d’accés a tot el sistema de fitxers de Windows i facilitant l’ús de les eines en línia de comandes per a desenvolupadors.

La tecnologia que hi ha al darrere ha estat realitzada conjuntament amb Canonical (Ubuntu) i ha donat lloc a una nova infraestructura que trobem dins del sistema de Microsoft: el Windows Subsystem for Linux (WSL), que executa una imatge en mode d’usuari del sistema operatiu del pingüí sobre el Windows, facilitant, doncs, l’accés a les crides del sistema per a l’execució del Bash.

La popular línia de comandes ve a afegir-se a les eines equivalents prèviament existents en Windows, el clàssic CMD i la més moderna PowerShell.

Entre les possibilitats que atorga als desenvolupadors hi trobem des de l’execució d’eines senzilles en línia de comandes com sed, awk, o grep, fins a eines i entorns de programació/execució com Ruby, Git, o Python, tot ell programari natiu de GNU/Linux, però ara amb accés transparent al sistema de fitxers de Windows i podent-hi fer les mateixes operacions que en el sistema del pingüí.

L’èxit que GNU/Linux ha obtingut en el terreny dels servidors d’Internet i els servidors corporatius podria explicar la part estratègica d’aquest moviment de Microsoft, per tal d’atraure desenvolupadors que ara treballen per a aquests camps sota la plataforma del pingüí.

Guillem Alsina
Etiquetes: