Baten el rècord del món de velocitat amb un disc dur de tecnologia híbrida

Compartir

Un índex PCMark8 de 4.459 aconseguit amb un disc dur de 4 TB, 128 GB de memòria SSD.

Western Digital (WD), un dels fabricants de discos durs i solucions d’emmagatzematge més importants i coneguts del món, va presentar al CES de Las Vegas el seu darrer prototip de disc dur amb tecnologia híbrida (part de disc mecànic i part d’SSD) amb el qual ha batut el rècord mundial de velocitat.

Aquest prototip empra una interfície una interfície SATA Express PCI-e, té un format de 3,5 polzades (mida estàndard per a ordinadors de sobretaula), i consisteix en un disc híbrid de 4 TB i fins a 128 GB d’emmagatzematge en el disc d’estat sòlid (SSD).

La demostració que va assolir el rècord mundial de velocitat fou realitzada amb plaques base de les marques ASRock i Gigabyte i amb una configuració de 64 GB de memòria cau (caché).

La referència PCMark8 que va aconseguir aquest disc dur fou de 4.459, acostant-se al rendiment d’un disc SSD pur, dels quals encara no n’hi ha de tanta capacitat, arribant amb prou feines als 2 TB però, això si, amb uns preus veritablement prohibitius en alguns casos.

La tecnologia híbrida permet oferir una major velocitat que els discos durs mecànics tradicionals mentre es manté un preu més baix i assequible que les unitats SSD pures. La part SSD del disc actua, per la seva velocitat, com una memòria cau en la qual s’hi disposen dades copiades de la part d’emmagatzematge mecànic, per fer-les servir ràpidament en cas de necessitat.

Tecnologies de previsió de lectura de dades s’encarreguen de gestionar de manera eficient aquesta part de memòria cau, de manera que es vagi omplint mentre no requerim cap altra operació del disc dur.

Actualment, molts ordinadors venen amb memòries flash i discos durs SSD que van entre els 32 y els 128 Gigabytes. Això sembla una contradicció respecte a la tendència imperant no fa gaires anys d’augmentar progressivament l’espai d’emmagatzematge disponible a les nostres màquines, però els grans i ràpids discos durs també es fan, paradoxalment, més necessaris en aquest nou escenari.

En primer lloc perquè en l’àmbit dels ordinadors de sobretaula encara es valora una gran capacitat d’emmagatzematge, ja que s’acostumen a fer servir com a magatzem de dades per part dels usuaris. En segon lloc perquè si bé ara els ordinadors munten menys espai d’emmagatzematge, cada cop es fan servir més discos durs externs i, d’aquests, si que se’n valora la grandària.

I, finalment, tenim l’emmagatzematge en el núvol. Si les unitats internes dels ordinadors són cada cop més petites, això també és degut a què els usuaris confien cada dia més en el núvol per desar-hi des de les seves fotos personals als documents de texte, passant per pel·lícules i altres fitxers. Les empreses que presten aquests serveis en el núvol necessiten discos durs cada cop més grans i més ràpids.

Així que, avui en dia, hi ha mercat tant per a les unitats més petites com per a les més grans i, això si, ambdues tendències tenen un denominador comú: la velocitat.

Guillem Alsina
Etiquetes: