Bcn candidata a acollir el superordinador més potent d’Europa

superordinador
Compartir

La Unió Europea ha obert una convocatòria per a seleccionar les entitats que allotjaran les dues màquines i el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) presenta la seva candidatura davant la Comissió Europea. Per primera vegada, la CE finançarà una part d’aquests superordinadors per a estar al nivell dels Estats Units, el Japó o la Xina.

Barcelona es postul·la per a acollir un dels dos ordinadors més potents que tindrà Europa el 2021. Són els dos primers superordinadors que comptaran amb finançament europeu i seran 15 vegades més potents que l’actual Mare Nostrum IV, que acull la Universitat Politècnica de Catalunya.

25 vegades més potent

La Unió Europea ha obert una convocatòbaria per a seleccionar les entitats que allotjaran les dues màquines. I el Barcelona Supercomputing Center presenta la seva candidatura, amb els 15 anys d’experiència en superordinadors com a principal credencial.

La màquina que opten a acollir serà molt més potent que l’actual: en llenguatge tècnic, aconseguiria els 150 petaflops de velocitat en règim sostingut, la qual cosa significa 25 vegades més que l’ordinador actual. També requerirà 10 vegades més energia i ocuparà 700 metres quadrats. L’actual Mare Nostrum situat a la Capella Torre Girona ocupa poc més de 150 metres, així que la Universitat Politècnica ja està construint un edifici nou amb capacitat suficient per a allotjar el nou superordinador.

El pressupost d’aquest superordinadors, que se situaria entre els 10 més potents del món, és de 200 milions d’euros. La Unió Europea finançarà un màxim de 100 milions i la resta l’assumiran els estats. En el cas de la candidatura de Barcelona, els pressupostos de l’Estat aportarien prop de 60 milions i els de la Generalitat, prop de 40. La resta l’assumiria el govern de Portugal, que dóna suport a la candidatura catalana.

Barcelona, a primer nivell mundial

El director associat del BSC-CNS, Pep Martorell, assegura que “el salt en l’àmbit econòmic i de capacitats per als nostres científics és d’un ordre de magnitud i ens posaria, si l’aconseguim, realment a primer nivell mundial”. Martorell explica que “tenim totes les capacitats a punt o construint-se per a estar preparades l’1 de gener de 2021”.

El director general de Recerca de la Generalitat, Joan Gómez Pallarès, assegura que:

El Barcelona Supercomputing Center és una de les millors entitats de Catalunya, Espanya i el Sud d’Europa pel rigor, la planificació, la producció científica i per la captació de fons competitius europeus”

Per això assegura que és optimista i confia que un dels ordinadors més potents que tindrà Europa s’instal·larà a Barcelona. Les candidatures es poden presentar fins al pròxim 4 d’abril i Barcelona competirà, com a mínim, amb la d’Itàlia i Finlàndia. El resultat del procés de selecció europeu es coneixerà el 7 de juny.

La implicació econòmica d’Europa és important perquè les inversions que es requereixen són cada vegada més elevades i difícils d’assumir pels estats, que és el que havia estat passant fins ara. Amb l’impuls econòmic de la comissió, els pressupostos per als superordinadors es poden equiparar als que dediquen països com els Estats Units, la Xina i el Japó.

Fonts del Ministeri de Ciència confien que, si Barcelona no guanya aquesta convocatòria, obtingui una altra, l’any 23, en la qual es compraran ordinadors encara més ràpids: els exaescala.

Etiquetes: