Beneficis del 5G

beneficis-del-5g
Compartir

Els telèfons mòbils amb pantalla flexible i el 5G han estat, sens dubte, els grans protagonistes del Mobile World Congress. Un esdeveniment, que tenia lloc fa a penes unes setmanes a Barcelona, en el qual empreses com Samsung, Huawei o Xiaomi van donar a conèixer els seus nous productes de cara el 2019 i en el qual unes altres com Telefònica o Vodafone ens mostraven el futur de les xarxes 5G.

Al llarg d’aquesta fira vam ser testimonis de la primera trucada 5G del món entre dos mòbils, la primera teleoperació dirigida a través d’aquest tipus de xarxes i drons equipats amb aquesta tecnologia dissenyats per a operacions de rescat. Malgrat que ni tan sols el 4G arriba a la totalitat de les llars catalanes, el 5G ha arribat per a quedar-se, però… Què és el 5G?

El 5G facilitarà l’era de la IOT

El 5G és, com el seu propi nom indica, la xarxa mòbil de cinquena generació. En primer lloc, el 1G va introduir la possibilitat de parlar per telèfon mòbil. Més tard, el 2G els SMS. El 3G es va encarregar de facilitar-nos la internet mòbil i el 4G la banda ampla. Ara, el 5G arriba al nostre dia a dia amb l’objectiu de posar fi a la latència, el temps de resposta de la xarxa des que es dóna una instrucció a un dispositiu fins que aquest reaccioni. És a dir, una tecnologia que afavorirà el desenvolupament de la IOT.

Entre altres coses, el 5G ens permetrà obtenir velocitats pic de 1,7 gigaoctets per segon en descàrrega, arribant a aconseguir els 20 gbps de baixada i els 10 gbps de pujada. D’aquesta manera, aquesta tecnologia multiplicaria per 10 les velocitats estàndard de 4G. Un increment de velocitat que ajudarà a reduir considerablement la latència, que passarà dels 30 mil·lisegons de les xarxes 4G a tot just 5 mil·lisegons.

Com ens canviarà la vida el 5G

Segons ens explica el head d’Entelgy Digital, Miguel Ángel Barrio, les xarxes 5G ens oferiran un gran nombre de beneficis. A més d’una latència pràcticament inexistent, Barrio incideix que aquesta tecnologia permetrà a les diferents companyies implantar molts més punts d’accés a aquest tipus de xarxes per a facilitar la cobertura en qualsevol racó del país.

Però no només això. Gràcies a les altes velocitats que ens oferiran aquest tipus de xarxes, les operadores aconseguiran posar fi a la saturació. Segons ens explica Barrio, les diferents companyies podran proveir, sense la necessitat de Wi-Fi, els 12,5 dispositius connectats per persona que hi haurà el 2025. Cada vegada estem més connectats, per la qual cosa és indispensable que les xarxes del futur siguin capaços de suportar tanta càrrega.

Finalment, la xarxa o infraestructura 5G també millorarà l’eficiència energètica dels dispositius connectats fins a un 90%, millorant així l’autonomia dels nostres telèfons mòbils, wearables i dispositius domèstics. En definitiva: més cobertura, millor eficiència energètica i, sobretot, adéu a la saturació. Factors que facilitaran la introducció de la Internet de les Coses en el nostre dia a dia i de les smart cities.

El 5G i el vehicle autònom

El desembarcament de la Internet de les Coses i les ciutats intel·ligents també ens permetrà gaudir del tan esperat vehicle autònom. Avui dia, els cotxes ja són digitals i estan connectats, tal com ens recorda Barri. No obstant això, aquesta connectivitat és cap a fora. L’arribada del 5G també suposarà la connectivitat cap a dins del vehicle. És a dir, la informació externa que pot percebre i processar. Des de la informació dels semàfors fins als senyals, les condicions meteorològiques o les alertes de trànsit.

Una connectivitat que garantirà una conducció completament autònoma i segura. Però no només això. Gràcies a la baixa latència, el temps de resposta del vehicle serà gairebé instantani:

“Amb la tecnologia actual un senyal de frenat necessitaria diversos metres de distància fins a parar el vehicle, mentre que amb 5G serien centímetres”.

El 5G en tasques de rescat

Tal com explica Barrio, aquesta mateixa funcionalitat permetrà “avanços significatius” en operacions de rescat. Gràcies a la baixa latència del 5G, les empreses podrien conduir maquinària pesant en entorns complicats de forma remota.

Per exemple, un cos de bombers podria dirigir un camió des de la seva pròpia base per a apagar un foc que es produeixi en una zona de difícil accés.

El 5G també ens permetria utilitzar drons per a operacions d’alt risc. Els equips de rescat podrien pilotar aquest vehicle, que podria transmetre tot el que està succeint a través de càmeres 4K, des de qualsevol base sense la necessitat d’enviar suport humanitari al lloc dels fets. D’aquesta manera, els serveis d’emergència podrien dur a terme tasques complexes sense posar en risc la vida d’éssers humans.

El 5G en la medicina

Durant el passat Mobile World Congress vam assistir a la primera teleoperació a través de xarxes 5G. Gràcies a la latència pràcticament inexistent d’aquesta nova tecnologia, els experts cirurgians podran operar des de localitzacions remotes recolzant-se en tercers cirurgians i fins i tot de braços robòtics.

Els beneficis d’aquesta nova xarxa, units a l’avenç tecnològic en el camp de la medicina, ens permetran fins i tot afegir el sentit del tacte a la imatge i l’àudio.

Tot això gràcies al concepte de la retroalimentació hàptica, la qual cosa permet reproduir les vibracions que habiliten la sensació del tacte en temps real. D’aquesta manera, els cirurgians podran tenir una major sensació de control de les seves accions i fins i tot dur a terme diverses intervencions d’una forma més ràpida i senzilla.

Si un cirurgià rebés retroalimentació hàptica del cor d’una persona, podria solucionar qualsevol problema sense la necessitat d’obrir la cavitat toràcica per a usar les seves mans.

El 5G en el camp de l’entreteniment

Cada vegada consumim més contingut en streaming i contingut sota demanda. Des de música a través de Spotify fins a sèries i pel·lícules a Netflix. Amb l’arribada del 5G, arribarem encara més enllà. Segons ens explica Barri, una de les possibles aplicacions del 5G en el sector de l’entreteniment serà la possibilitat de gaudir d’un espectacle al gust de l’espectador.

És a dir, la realització del programa estarà a les nostres mans. Tal com ens revela el head d’Entelgy Digital, podrem triar la càmera i el punt de vista que vulguem per a gaudir esdeveniment. Tot això en temps real i sense els impertinents retards que impedeixen la celebració d’un gol en el moment que es produeixen. En definitiva, l’espectador agafa el comandament.

El 5G i la fi de les congestions de xarxa

Finalment, el 5G també suposarà la fi de les congestions de la xarxa. Atès que les companyies podran proveir els dispositius connectats de cada persona, podrem assistir a qualsevol esdeveniment esportiu o concert i poder comunicar-nos sense cap problema. Comptat i debatut, el 5G arriba per a afavorir l’ésser humà connectat, la Internet de les coses i les ciutats intel·ligents, com Barcelona.

En una versió optimista, es preveia que l’any 20 totes les capitals de comarca estiguéssin connectades amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat, i que el 23 tots els municipis tinguessin garantit un punt d’accés.

El Ministeri d’Economia i Empresa (PIXI) també detalla, en el seu Pla Nacional 5G 2018 2020, que aquesta nova tecnologia podria arribar a Catalunya i a l’Estat Espanyol de cara el 2020. No obstant això, considera que és necessari impulsar l’adopció d’estàndards, identificar casos d’ús, experimentar i desenvolupar els ecosistemes corresponents. En definitiva, i a pesar que aquesta tecnologia podria arribar a Catalunya de cara a l’any que ve encara hi ha un llarg camí per recórrer.

De fet, s’estima que cap el 2025, amb prou feines el 29% del total de línies mòbils a Europa seran 5G. Catalunya serà la capital del 5G, com preveu el conseller Puigneró?

Etiquetes: