BitTorrent Bleep alpha: missatgeria descentralitzada i encriptada

BitTorrent Bleep
Compartir

Pot ser descarregat per a Windows, Mac i Android, i no es descarten versions per a altres plataformes en el futur.

El programa i servei de missatgeria instantània descentralitzada de BitTorrent, Bleep, ja es troba en fase alpha després que fos publicat com a pre-alpha fa tot just un mes.

De la mà de BitTorrent, segueix la filosofia dels productes de la companyia de funcionament descentri encriptadaalitzat, aplicant-la a la missatgeria instantània.

Això atorga als usuaris un benefici sobre altres aplicacions del mateix tipus i per a la mateixa finalitat: la confidencialitat. Com que no hi ha servidors centralitzats, les escoltes es fan més difícils. Evidentment, pot arribar a ser possible, però es dificulta més la tasca de qui espia, ja que a WhatsApp o a la resta dels sistemes de missatgeria, es pot traçar una ruta de la comunicació entre dos usuaris que, indefectiblement passa pels servidors de la companyia.

El protocol BitTorrent, mantingut per l’empresa homònima, fou concebut inicialment per a la descàrrega d’arxius, però ha estat emprat posteriorment per a la transmissió de vídeo en temps real per part de la mateixa empresa, i un protocol semblant ha estat desenvolupat i és emprat per Netflix.

La idea bàsica del protocol BitTorrent és usar el dispositiu dels usuaris no només per a descarregar contingut, sinó també per facilitar la descàrrega a altres usuaris. És la idea sota la qual Napster va revolucionar, a principis d’aquest segle, les descàrregues de música en eliminar la idea dels servidors centralitzats mitjançant l’anomenat peer-to-peer.

A més de descentralitzar el funcionament del sistema, les comunicacions s’encripten per dificultar encara més la seva intercepció i l’extracció de dades que poden comprometre la privadesa dels qui es comuniquen, com són l’hora i el lloc des del qual s’han enviat els missatges.

Bleep pot ser descarregat com a alpha per a Windows, Mac i Android, tot i que la companyia està recollint dades de les persones interessades que treballen amb altres plataformes, per a les quals és probable que busqui crear versions més endavant si hi ha prou demanda.

Guillem Alsina
Etiquetes: