BlackBerry es declara compromesa amb el seu sistema operatiu

Un terminal BlackBerry. Imatge cortesia de la mateixa companyia fabricant
Compartir

Després de l’anunci oficial del PRIV, el primer smartphone de la canadenca amb Android, molts pensen que aquest serà el futur de la marca, deixant de banda el seu propi BlackBerry OS. John Chen, CEO de la companyia, ha deixat clar que aposta per la seva pròpia solució de programari.

Està lluny de morir-se” afirma Chen en l’entrada al blog de BlackBerry que signa, en referència al futur de BlackBerry OS.

L’entrada és també una mena de breu resum de la presència de la companyia que dirigeix al Consumer Electronics Show (CES) de Las Vegas, una de les fires tecnològiques més importants del món, si no la més important, i en la qual enguany BlackBerry hi ha mostrat la seva plataforma per a vehicles (QNX) i les seves solucions per a la IoT (Internet de les Coses, per les seves sigles en anglès), a més dels seus terminals.

En el seu article, Chen posa especial èmfasi en les funcionalitats de seguretat que ofereix BlackBerry OS, i és que sembla que la companyia canadenca ha apostat per la via de la seguretat i la privacitat com a eina per a reclutar nous usuaris per a la seva plataforma.

Chen acomiada l’article donant les gràcies als seguidors de la marca i anunciant que al llarg del 2016 BlackBerry llançarà al mercat un altre terminal amb Android, del qual se n’explicarà el full de ruta més endavant.

Confirmar l’entrenador quan l’equip va perdent

Perdoneu però, essent sincer, aquestes declaracions de Chen em fan recordar el que passa quan un equip de futbol perd uns quants partits seguits i juga malament: el que acaba amb l’acomiadament de l’entrenador i la seva substitució per un altre, és un procés que comença amb la confirmació i ratificació del mateix entrenador per fer callar les veus que en reclamen públicament el cap.

En aquest cas, els jugadors (els terminals amb BlackBerry OS) posseeixen excel·lents qualitats, però els aficionats (els consumidors) es decanten molt més per jugadors de l’equip d’Android o de l’iPhone.

Si demanem a BlackBerry el motiu del llançament del PRIV amb Android i com és que tenen planejat llançar més terminals amb el sistema operatiu del robot verd al llarg de l’any, probablement ens donaran una explicació molt treballada sobre la multiplicitat de plataformes i l’experiència de l’usuari, però seguirem sense poder-nos treure del cap la sensació que el que està preparant la canadenca és el terreny per anunciar que deixa el seu propi sistema (que cada cop s’acosta més a la marginalitat en el mercat) i es passa definitivament a Android com a plataforma de programari.

BlackBerry OS té un avantatge, i és que a aquell usuari al què li agrada de veritat, esdevindrà un fan incondicional de la plataforma. Però ja fa temps que, fins i tot els fans més acèrrims d’aquest sistema operatiu estan abandonant la seva plataforma per passar-se a Android, malgrat que BlackBerry OS té totes les aplicacions que poden necessitar en el dia a dia i, fins i tot, la possibilitat d’executar-ne les d’Android quan aquestes no estiguin disponibles de manera nativa.

El fet que molts desenvolupadors freelance així com moltes petites empreses estiguin publicant els seus treballs només per a Android i iOS (iPhone) hi fa molt i, al final, tots tenim als nostres terminals no només les principals apps del mercat, si no també moltes d’aquelles que són realitzades per petits estudis independents que es limiten a les dues plataformes més habituals.

I això hi fa molt, probablement marca una diferència insalvable.

I si decideix migrar definitivament a Android?

Per als actuals usuaris de BlackBerry OS no hi hauria cap problema; com en anteriors casos de migracions d’empreses d’una plataforma a altra, i amb la referència de la “mort” de Symbian, BlackBerry proporcionaria serveis i suport tècnic als terminals i els usuaris d’aquesta plataforma durant anys, dos o tres com a mínim, temps actualment més que suficient per a què un telèfon mòbil mori “de mort natural”.

Per a les empreses, uns usuaris sempre més delicats, seria de preveure un temps de transició igual o més gran, amb un companyament directe (per a les grans organitzacions) per part de BlackBerry i, fins i tot, de les operadores.

Un tema apart serien els fabricants de programari, ja que el seu grau de compromís amb una plataforma moribunda seria més aviat escàs.

Guillem Alsina
Etiquetes: