Bq presenta el primer smartphone amb Ubuntu

Bq Aquaris E4.5 Ubuntu Edition
Compartir

Especificacions ajustades, igual que el seu preu, i vendes d’unitats limitades per començar a buscar-se un lloc en el mercat.

Dos anys després que fos presentat en el CES de Las Vegas del 2013, Ubuntu Phone ha trobat, per fi, un terminal amb el qual sortir al mercat: el Bq Aquaris E4.5 Ubuntu Edition.

Enrere queda l’intent frustrat de l’Ubuntu Edge, el “súper terminal” d’especificacions estratosfèriques amb el qual Canonical esperava sortir al mercat de manera triomfal, i que tot i haver batut rècords de recaptació a IndieGoGo, no va aconseguir superar el tall i aconseguir la quantitat mínima sol·licitada (32 milions de dòlars, no va arribar als 13).

Dues eren les companyies que havien signat amb Canonical per ser els primers partners en llançar al mercat terminals basats en la seva plataforma mòbil: l’espanyola Bq i la xinesa Meizu i, finalment, ha estat la primera la que ho ha acabat aconseguint.

El Bq Aquaris E4.5 Ubuntu Edition és una versió d’un altre terminal (el Bq Aquaris E4.5) equipat amb Ubuntu Phone en comptes d’Android. Disposa d’un processador ARM Cortex A7 de quàdruple nucli a 1,3 GHz de MediaTek, amb 1 GB de memòria RAM, 8 GB d’emmagatzematge intern, pantalla de 4,5″ i 1080p de resolució, càmera principal (posterior) de 8 Mpx i secundària ( davantera) de 5 Mpx, i és de doble SIM.

Aquestes especificacions semblen una mica escasses respecte a les de l’Ubuntu Edge, el qual muntava 4 GB de memòria RAM i 128 GB d’emmagatzematge intern, però el preu també és abismalment diferent: 169,90 € per al nou terminal de Bq.

La forma de vendre’l serà l’usual, sinó que al llarg de les properes setmanes es realitzaran una sèrie de vendes flash, és a dir, campanyes de venda que comptaran amb unitats limitades i que seran posades a la venda també durant un temps limitat. Aquestes vendes seran donades a conèixer a través dels comptes de Twitter d’Ubuntu i de Bq, així com en els perfils de Facebook i de Google+ d’Ubuntu.

El llançament ve recolzat per diverses operadores a nivell europeu: 3 (Suècia), amena.com (Estat Espanyol), Giffgaff (Regne Unit) i Portugal Telecom, les quals llançaran ofertes de SIMs amb veu i dades per a aquest dispositiu.

Bq Aquaris E4.5 Ubuntu Edition

Bq Aquaris E4.5 Ubuntu Edition

Què és Ubuntu Phone i què el fa interessant?

Una de les coses que més em van agradar de la recent presentació del Windows 10  és la unificació de les diferents plataformes de maquinari que realitza sota una única plataforma de programari, sobre la qual s’executen les anomenades “aplicacions universals”. Ja no importarà si estem treballant en un simple smartphone amb processador ARM o en un potent ordinador amb un xip x86, el programari que estiguem executant només s’haurà de fixar en la mida de pantalla per adaptar-hi la seva interfície.

Aquesta idea, una mena de “sant grial” de la tecnologia, va començar a ser acariciada per Canonical amb Ubuntu abans que Microsoft ho fes amb Windows Phone 8.1, encara que la companyia de Redmond li passarà per davant a l’organització de Mark Shuttleworth en el seu afany per materialitzar-ho, però els fonaments hi són i amb GNU/Linux, una plataforma de la qual particularment en sóc usuari assidu.

A més de perseguir aquesta futura unificació que faci a les aplicacions independents de plataforma, el sistema operatiu d’Ubuntu per a dispositius mòbils també persegueix l’objectiu que amb un sol smartphone o un tablet puguem substituir un ordinador de sobretaula. Com s’aconsegueix això? Doncs escalant la interfície d’usuari per a què en cas de connectar el nostre dispositiu mòbil a un monitor extern, teclat i ratolí, aquest funcioni com un ordinador dels “de tota la vida”.

Si el nostre dispositiu és prou potent, podem emprar un sol aparell per a les dues funcions, estalviant-nos el cost de l’altre si en som usuaris esporàdics. Això pot ser especialment útil en entorns laborals. Us imagineu arribant a l’oficina i connectant el telèfon de l’empresa al monitor de la vostra taula per a treballar amb ell en forma d’ordinador? I, el que és més, després ens l’enduem a casa i podem disposar del nostre ordinador personal amb tan sols connectar-lo al televisor.

És en aquest entorn on les aplicacions universals guanyen molt de sentit, doncs en canviar de resolució de pantalla i format de màquina, necessitarem programes que s’adaptin a les noves mides, presentant més o menys icones i una interfície pensada per funcionar amb el dit (tàctil) o bé amb el tradicional teclat i ratolí.

Com a últim punt d’interès sobre Ubuntu Phone (i, en general, Ubuntu Touch), tenim el fet que és un Linux en tota regla i no una versió “retallada” com Android, amb tots els avantatges que això comporta per als amants de la informàtica però sense renunciar a una interfície d’usuari còmoda i agradable per als principiants.

El seu taló d’Aquil·les? Com en altres opcions de plataformes alternatives en el món de la telefonia mòbil com Sailfish OS (Jolla), ens trobarem amb un públic escèptic, dominat per la conveniència de no discrepar de la majoria i optar per Android o iOS, ja que tots dos tenen certes apps que funcionen sobre ells i que s’han fet imprescindibles per a molts, com WhatsApp.

En aquest sentit, caldrà veure com reacciona Canonical per proporcionar a la seva plataforma programari de les apps necessàries per satisfer el públic final, i com soluciona el facilitar la migració des d’Android i iOS a un terminal amb la seva plataforma de programari. Detalls com la migració dels contactes de l’agenda poden ser crucials, i cal pensar que no tots els usuaris estan disposats a realitzar un procés de migració gravant aquestes dades en un fitxer vCard, per fàcil que això sigui. La gent cada vegada vol les coses més “mastegades”.

Ubuntu Phone és, doncs, una plataforma molt interessant, m’atreviria a dir que la més interessant de les que hi ha actualment al mercat, però es trobarà al seu davant amb grans handicaps a superar. L’haver trigat tant en arribar al mercat muntada en un smartphone ja indica que, per a Canonical, no serà un camí de roses.

Guillem Alsina
Etiquetes: