BQ presenta un nou tablet amb Ubuntu

BQ M10 Ubuntu Edition
Compartir

La marca espanyola continúa apostant pel Linux de Canonical, i te l’honor de treure al mercat el primer dispositiu convergent amb aquesta plataforma.

BQ és una de les fabricants que més està apostant per Ubuntu en els dispositius mòbils, havent estat la responsable del primer smartphone en ser llançat al mercat muntant el Linux de l’empresa de Mark Shuttleworth (el BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition), i mantenint dos models de smartphone al mercat que empren aquesta plataforma de programari.

Ara, BQ llança la primera tauleta tàctil amb Ubuntu oficialment reconeguda per Canonical, la BQ M10 Ubuntu Edition, la qual no deixa de ser una versió amb la distribució de Linux en comptes d’Android de la prèviament existent Aquaris M10.

Tampoc és que de tauletes tàctils amb Ubuntu no n’existissin prèviament, la diferència és que cap de les que han estat construïdes fins ara han emprat Ubuntu Touch i han estat reconegudes oficialment per Canonical com a dispositius convergents, que si ha reconegut aquesta.

L’M10 Ubuntu Edition és un dispositiu pioner per un altre motiu: és el primer de tipus “convergent” amb Ubuntu, que modifica la seva interfície d’usuari adaptant-la a l’ús que en fem.

Així, funciona com Ubuntu Touch quan l’utilitzem com a tablet, sense connectar-hi cap perifèric d’entrada o sortida, mentre que si li connectem un teclat i un ratolí externs, la seva interfície d’usuari canvia, mostrant l’habitual interfície que llueix Ubuntu en qualsevol ordinador.

D’aquesta manera, i amb un sol aparell, n’acabem tenint en realitat dos, una tauleta tàctil per poder anar lleugers pel món, i un ordinador desktop amb el qual treballar amb un sistema operatiu d’escriptori, amb tota la potència que això ens permet i la flexibilitat de no haver d’endur-nos dos dispositius amb nosaltres.

El maquinari que inclou aquesta tauleta vé governat per un microprocessador MT8163A de quàdruple nucli de MediaTek (arquitectura ARM) funcionant a 1,5 GHz amb 2 GB de RAM i 16 GB d’emmagatzematge intern. Té unes mides de 246×171×8,2 mm i una pantalla de 10,1″ amb 10 punts de reconeixement multitàctil i una resolució de 1.920×1.200 (relació d’aspecte 16:10) amb 240 ppp, i una bateria de 7.280 mAh.

El llançament de l’M10 Ubuntu Edition arriba anys després que Canonical va anunciar la convergència entre les seves plataformes mòbil i d’escriptori, i que aquests anys hagin passat sense que l’empresa hagi satisfet les esperances de molts usuaris. Al llarg d’aquesta espera, Microsoft se’ls ha avançat amb Windows 10, un sistema “convergent” que s’adapta de manera dinàmica depenent de com fem servir l’aparell al que equipa, i per molt que en el seu comunicat Canonical afirmi que aquest és el primer dispositiu realment convergent llançat al mercat.

Resulta interessant que en el mateix text, la companyia britànica també hi afirmi que després d’aquest dispositiu, arribaran al mercat més smartphones ja amb la plataforma convergent, de manera que també adaptaran la seva interficie depenent de si operen com a telèfons en mode normal, o estan connectats a un monitor, teclat i ratolí externs.

Ara és quan Ubuntu comença a ser una plataforma de programari realment interessant per a dispositius mòbils, malgrat que encara li manca un punt en l’àmbit del programari amb clients de les apps més conegudes, com ara WhatsApp.

Guillem Alsina
Etiquetes: