Càmera del telèfon: l’enemic a casa

Imatge de l'usuari Hannaford a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Pràctica a l’hora de fer fotos o vídeos perquè sempre la portem a sobre, la càmera del nostre mòbil també pot actuar d’espia en contra nostra.

Heu vist algun cop algú que tapa la càmera web del seu portàtil o del monitor del seu sobretaula amb esparadrap? és quelcom cada cop més freqüent, una pràctica que duen a terme fins a un terç dels internautes espanyols, segons Kaspersky Lab. Per què? Molt senzill: perquè saben que aquesta càmera pot servir també per a espiar-los.

És possible per a un cibercriminal que s’hagi introduït sense ser detectat en el nostre ordinador, activar la càmera web d’aquest sense que ningú se n’adoni (i, per tant, sense activar el LED d’avís que acostuma a acompanyar a la càmera), i veure o gravar el que passa al seu voltant.

Això mateix també és possible en un telèfon mòbil o una tauleta, tot i que d’això els usuaris en són menys conscients i només un 5% pren mesures preventives al respecte, novament segons xifres proporcionades per Kaspersky Lab.

Tapar físicament la càmera és la mesura més immediata i més lògica que se li ocorre a la majoria de les persones, ja sigui -com he indicat abans- a través d’un post-it, d’un esparadrap o d’un altre mètode més sofisticat o més improvisat.

La instal·lació de programari de seguretat és una altra pauta que, evidentment, també recomanen des de Kaspersky.

Per a què ens fem una idea de les possibilitats que l’espionatge a través de webcam brinda als cibercriminals, l’any passat fou capturat als Estats Units un ciberdelinqüent que feia xantatge a la miss teen Cassidy Wolf amb fotografies comprometedores que havia obtingut per aquest mètode. En registrar les pertinences d’aquest delinqüent, la policia va trobar proves que la jove no era la seva única víctima, si no simplement la més coneguda, i que havia estat extorsionant més persones.

Malgrat que pensem que la nostra vida privada no pot tenir res d’interès per a un xantatgista, la simple exposició de la nostra intimitat (com, per exemple, fotos de nuesa) a la nostra comunitat, pot ser el motor que impulsi a la satisfacció del pagament de petites quantitats que, sumades en diverses entregues i víctimes, poden conformar un modus vivendi per a aquests execrables individus.

Imatge que il·lustra aquest article de l’usuari Hannaford a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: