Catalunya disposarà d’un pla estratègic sobre intel·ligència artificial

Compartir

La Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat continua treballant per convertir Catalunya en un hub digital a nivell europeu i mundial. Si fa mesos s’enfocava en el tema blockchain, ara el protagonisme el pren la intel·ligència artificial, una altra de les tendències que marquen el present i marcaran els anys vinents.

El mateix Conseller Jordi Puigneró va anunciar fa uns dies que el seu departament està ultimant els detalls d’un pla estratègic sobre intel·ligència artificial, el qual està treballant des de fa mig any.

L’objectiu d’aquest pla, que rep el nom de Catalonia.AI (d’Artificial Intelligence) és la construcció d’un potent ecosistema d’empreses que treballin en la creació de solucions d’intel·ligència artificial, comptant-hi també les universitats i altres actors.

Segons Puigneró, el pla estratègic se centra en el fet que els beneficis actuïn sobre tota la societat, prioritzant cinc sectors d’activitat: salut, societat, mobilitat, sostenibilitat i economia productiva. També estarà alineat amb les recomanacions realitzades per la Comissió Europea en aquest àmbit amb el projecte AI4EU.

Aquest projecte europeu compta amb 79 entitats adherides, de les quals 60 són centres de recerca punters i, entre aquests, els de la UPC i el BSC-CNS. Totes aquestes entitats estan coordinades per l’empresa electrònica francesa Thales, i el seu objectiu és situar Europa al mateix nivell que els grans líders mundials en l’àmbit de la intel·ligència artificial, especialment els Estats Units i la Xina.

El pla inclou també la creació d’un observatori per a l’ús ètic de la intel·ligència artificial centrada en l’ésser humà.

El Conseller Puigneró durant la presentació del pla AI4EU

El Conseller Puigneró durant la presentació del pla AI4EU

Optimisme davant del repte

Tot i que hi ha diverses regions d’Europa que es postulen com “el nou Silicon Valley” (un referent quan es parla de potenciar una regió com a capdavantera en el desenvolupament tecnològic) amb diversos arguments i dades, segons va afirmar el Conseller Puigneró durant la presentació del projecte AI4EU (durant la qual també va explicar el projecte Catalonia.AI), Catalunya “se situa entre els cinc primers països” de la Unió pel que fa a l’àmbit de la intel·ligència artificial.

La base, per tant -i si hem de creure aquesta afirmació-, hi és. Ara només manca acabar-ho de reblar. El problema és que aquí Catalunya entra en competició amb actors tan poderosos com Londres i Berlín, i amb d’altres que la majoria no tenim tan presents i en desconeixem força el potencial, però que igualment poden desbancar Catalunya com a referent.

Estem parlant dels Països Baixos, la zona nord d’Itàlia amb epicentre a Milà, o Portugal i, especialment, la seva capital, Lisboa.

Guillem Alsina
Etiquetes: