Catalunya tindrà un marc de drets i deures digitals

Compartir

El govern de la Generalitat aposta fort per les noves tecnologies, la connectivitat, i la voluntat que el nostre país esdevingui líder en àrees com la 5G o l’emprenedoria de caire tecnològic. I bona mostra d’això és que el front comú independentista posi per endavant la creació d’una república digital abans d’assolir la definitiva república independent “real” i reconeguda internacionalment.

És en aquest marc de voluntats en el qual hem de situar la iniciativa que fa uns dies va anunciar el Conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, per tal de dotar a la ciutadania catalana d’una carta de drets i deures digitals.

Puigneró va aprofitar la seva presència a la jornada #èTIC2018 el passat divendres dia 21 per explicar el projecte. Aquesta jornada, que duia per títol “Estat de setge digital”, va comptar també amb el concurs de del periodista Quico Sallés i l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas entre d’altres per explicar les ciberagressions dutes a terme per l’Estat Espanyol els dies previs al referèndum de l’1 d’octubre de l’any passat.

Recordem que aquestes accions van acabar amb el tancament de llocs web referits al referèndum, i amb la incriminació de persones que havien realitzat còpies d’aquestes pàgines. És precisament per a què no es repeteixin fets com els d’ara fa un any que s’està impulsant aquest projecte.

La carta de drets i deures ja s’està treballant al Departament, però Puigneró va assegurar que serà un procés obert i participatiu, i ha indicat que hi prendran part “institucions, professionals, experts i societat civil“.

L’objectiu és tenir aquesta carta de drets i deures digitals enllestida l’any 2019.

Paper mullat per aturar els atacs de l’Estat?

Fins aquí la noticia, però ara em permeteu donar-vos unes pinzellades d’opinió?

Un cop conegudes les intencions de la carta de drets i deures digitals i, sobretot, el motiu que la impulsa, em pregunto si això serà un aturador per jutges o policies espanyols davant possibles situacions futures semblants. Ja us en dono la meva resposta: en absolut.

Si fins ara han estat capaços de saltar-se les seves pròpies lleis estatals, creieu de debò que una llei que ells consideren com a “senzillament autonòmica” els aturarà? No, però si ens volem fer trampes al solitari, endavant.

Deixant de banda aquesta reflexió, disposar d’una carta de drets i deures digitals sempre és positiu si es fa bé, i de cara al futur demanaria que la Constitució de la República Catalana inclogués tota o una part d’aquesta carta de drets.

L’única por que tinc és que ens quedem, precisament, en la part digital -i, per tant, virtual- del tema, i que no hi hagi voluntat política de concretar-ho. Parlo de la República, no de la carta…

Guillem Alsina
Etiquetes: