Un catèter robòtic opera el cor d’un animal

cateter-robotic
Compartir

Per primera vegada sense l’ajuda d’un cirurgià, un catèter robòtic, dissenyat per enginyers dels Estats Units i que utilitza un sensor dotat dIntel·ligència Artificial, aconsegueix navegar per l’interior del cor d’un animal fins a poder arribar al lloc exacte on una vàlvula cardíaca sofria una fuga de sang.

El cos humà: l’última frontera dels robots autònoms

Un equip de bioenginyers de l’Hospital Infantil de Boston ha aconseguit, per primera vegada en la història, que un petit robot sigui capaç de navegar, de forma autònoma, per l’interior d’un cos. Es tracta d’un minúscul catèter, dotat d’un sensor amb un sistema d’Intel·ligència Artificial, que ha viatjat per l’interior del cor d’un animal amb l’objectiu de reparar una vàlvula que tenia fugues, segons l’informe que publica la revista Science Robotics. I tot això sense l’ajuda de cap cirurgià humà, com destaca l’investigador principal d’aquest projecte pioner, Pierre Dupont, cap del departament de Pediatria Cardíaca d’aquest centre sanitari dels Estats Units.

Explica:

“Per primera vegada, funciona com un cotxe autònom, però que circula dins del cos”

Aplicacions dels nanorobots cirurgians

Segons aquest grup de bioenginyers, en els pròxims anys, els nanorobots autònoms podran ja ajudar els cirurgians en les operacions quirúrgiques més complexes i llargues, perquè, a diferència dels humans, aquestes “màquines intel·ligents” no es cansen.

En concret, aquest catèter robòtic va navegar usant un sensor òptic tàctil desenvolupat pel Children’s Hospital de Boston, que utilitza un sistema d’intel·ligència artificial i algoritmes de processament d’imatges per a poder determinar on es troba el cor i on ha d’anar per a poder reparar la vàlvula danyada.

Diagrama del funcionament del catèter robòtic

 

En l’assaig realitzat, aquest minúscul robot cirutgià va navegar amb èxit fins a arribar al lloc del cor on es produïen fugues de sang en una de les vàlvules cardíaques i, a més, ho va fer gairebé tan ràpid com el cirurgià humà.

Aquest catèter robòtic utilitza una tècnica de navegació anomenada “seguiment de la paret” i que està inspirada en el funcionament de les antenes dels insectes o els bigotis dels rosegadors, perquè, gràcies a ells, aquests animals poden construir mapes mentals d’ambients foscos i poc familiars.

Funcionament pioner al món

D’aquesta manera, el catèter robòtic va avançar per si mateix des de la base del cor i al llarg de la paret del ventricle fins que va aconseguir la ubicació exacta de la fuga.

“Els algorismes matemàtics ajuden el catèter a determinar quin tipus de teixit està tocant, on es troba dins del cor i com ha de triar el seu pròxim moviment per a arribar on volem que vagi”, conclou amb satisfacció Pierre Dupont.

Les possibilitats d’aquesta incipient tecnologia, que encara no arriba a l’escala nanomètrica, són immenses. En un futur no gaire llunyà podran utilitzar-se aquestes diminutes màquines per a mapejar i operar no només en el cor sinó en qualsevol altre òrgan del cos. Arribats a un punt, fins i tot podrien ajudar en operacions en llocs del món que manquen de cirurgians altament experimentats.

A més, gràcies al codi obert dels algorismes que empren,com més d’aquestes màquines s’utilitzin més fiables seran les dades recaptades, la posada de les quals en comú perfeccionarà cada vegada més el rendiment, com ja succeeix amb els cotxes Tesla.

Etiquetes: