Chromebit: l’ordinador en un ‘stick’ per portar Chrome OS al teu televisor

Compartir

Per menys de 100 dòlars -i és d’imaginar que també d’euros- qualsevol de nosaltres podrà gaudir d’un ordinador al televisor.

Des de fa temps, moltes persones han convertit els seus televisors normals i corrents en intel·ligents mercès a uns petits dispositius de forma molt semblant a un pendrive USB però amb connexió HDMI enlloc d’USB, que funcionen habitualment amb el sistema operatiu Android de Google. Aquest tipus de format també ha estat estudiat i explotat per grans fabricants com ara Dell, que han llançat les seves solucions orientades a l’empresa.

Ara és Asus la que aposta per un format de maquinari idèntic però amb un canvi de sistema operatiu: Chrome OS enlloc d’Android.

El Chromebit està pensat per transformar un televisor en un dispositiu amb Chrome OS; es connecta al port HDMI que des de fa temps ja porten tots els televisors, a un teclat i ratolí sense fils, i en arrencar veurem un entorn Chrome OS que és, bàsicament, un navegador web Chrome amb algun extra afegit com un reproductor multimèdia per als continguts d’àudio i vídeo que tinguem emmagatzemats en local, i un gestor de fitxers.

A l’interior del Chromebit hi trobem un microprocessador Rockchip d’arquitectura ARM i quàdruple nucli (quad-core), 802.11ac de doble banda per a la connexió a Internet, Bluetooth 4.0 per connectar-hi els perifèrics (teclat i ratolí), un port USB 3.0, i un port micro USB per on li entrarà l’alimentació elèctrica. Aquestes característiques, no obstant, podrien variar fins a final d’any, data en què Asus espera tenir-lo disponible al mercat.

Per als posseïdors d’un Chromecast, la idea d’aquest dispositiu és molt semblant.

El preu d’aquest dispositiu serà de 99 dòlars per als Estats Units, probablement la mateixa xifra traslladada a euros quan s’estreni en el mercat europeu. Un preu, sens dubte, molt mòdic per disposar d’un ordinador a casa, al televisor.

Gràcies a la innombrable quantitat de serveis en el núvol existents a dia d’avui -i començant pels de la mateixa Google- ja no ens és cap inconvenient tenir un ordinador que executi un sistema operatiu basat en, senzillament, un navegador web.

Per tant, aquest dispositiu esdevé ideal com a una opció per dotar de connectivitat un televisor de manera que sigui flexible pel que fa al què s’hi pot fer: des de veure vídeos amb de YouTube, Vimeo o qualsevol servei en línia, fins gestionar el correu electrònic a través d’una interfície de webmail, passant per jugar (als jocs que es puguin executar en un navegador web) o reproduir música (serveis com Spotify disposen d’opció d’accés via web).

L’usuari esporàdic d’Internet, aquell qui potser no necessita un ordinador però al qui li ve bé fer servir una pantalla més gran que la d’una tauleta tàctil i disposar d’un navegador de sobretaula, apreciarà sens dubte aquest format, que el pot dotar d’ordinador sense haver de realitzar una inversió més enllà del propi dispositiu i d’un teclat i ratolí sense fils, suposant que ja tingui televisor.

Guillem Alsina
Etiquetes: