Cibercrim: envien amenaces de bomba per recaptar Bitcoins

Compartir

Que els cibercriminals se les empesquen totes per cometre els seus furts i delictes és quelcom que crec tots més o menys ja sabíem. Però el nivell d’alguns d’aquests subjectes ha arribat un punt més enllà: enviar amenaces de bomba per e-mail demanant un rescat en bitcoins per no fer-les esclatar.

D’això n’avisa l’US-CERT (United States Computer Emergency Readiness Team, entitat encarregada de la ciberseguretat del país), que recomana no fer cas de les instruccions donades al correu electrònic pels cibercriminals, no respondre-hi, i avisar les autoritats, concretament l’FBI.

En el missatge de correu, que els cibercriminals envien a empreses, s’hi afirma que a les instal·lacions d’aquestes hi ha un artefacte explosiu, i insta a realitzar un ingrés en bitcoins per impedir la seva explosió.

l'avís de l'US-CERTUna estafa d’abast mundial

Els bitcoins han estat molt emprats pel cibercrim per guanyar diners pels delictes comesos. Normalment, els rescats demanats en casos de ransomware (malware que segresta les nostres dades encriptant-les) ho són en bitcoins.

Aquesta moneda és impossible de rastrejar per a les autoritats, o molt difícil si comptem que en el seu cobrament o bescanvi per moneda corrent, pot haver-hi una fallada humana per part del cibercriminal que permeti el seu descobriment.

Tot i que qui n’avisa és el CERT dels Estats Units, aquesta campanya d’e-mails ha estat detectada a escala mundial, pel que empreses catalanes també podrien rebre’n algun.

En qualsevol dels casos, però, el procediment a seguir hauria de ser al mateix, independentment del país on es trobi l’empresa: no respondre al missatge ni intentar posar-se en contacte amb qui l’envia, menys encara realitzar el pagament exigit (recordem que es tracta d’una estafa), i posar-se en contacte amb les autoritats policials.

Guillem Alsina
Etiquetes: