Científics creen una retina biònica que tornarà la vista als invidents

Compartir

Una companyia israeliana anomenada Nano Retina afirma haver creat una retina biònica capaç de retornar la vista a les persones cegues o amb visió molt reduïda. Aquesta retina té una grandària similar al d’un gra d’arròs  i el seu objectiu és emular el funcionament de la retina original, capturant imatges en moviment per una càmera i convertint aquests senyals en impulsos elèctrics que després seran interpretats pel cervell.

Segons afirmen des de la companyia, aquesta retina artificial ja ha estat provada de manera exitosa en porcs. El portador podrà veure-hi i fer vida normal en un termini màxim d’una setmana. No obstant això, la qualitat visual està limitada a una resolució de 260 o 600 píxels – en la versió més sofisticada – i la visió serà en blanc i negre, de manera que l’ usuari d’una d’aquestes retines no hauria de realitzar tasques en les quals sigui necessari discernir els colors, com podria ser conduir.

La bio-retina no pot donar visió a les persones que hagin nascut cegues, però sí que està destinada a persones amb degeneració macular i retinosi pigmentària, problemes bastant corrents a partir dels 60 anys d’edat. L’operació consistirà a implantar el dispositiu a la part posterior de l’ull, durarà 30 minuts i costarà uns 2.000 dòlars, un preu que no és tan alt si considerem que, a dia d’avui, una operació de la vista per eliminar les diòptries amb un làser surt per més o menys el mateix preu.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: