Científics sud-coreans creen bateries basades en paper

indicador de bateria en un smartphone
Compartir

Més duradores, més segures, més barates i flexibles són les virtuts de les noves bateries basades en paper que han desenvolupat científics sud-coreans vinculats a l’Institut Nacional de Ciències Forestals d’aquell país, segons n’informa la cadena televisiva coreana Arirang.

Corea té una llarga tradició de producció i treball del paper, havent desenvolupat fins i tot la seva pròpia forma de producció tradicional autòctona, que dóna com a resultat un paper més resistent que l’europeu.

En ser basades en paper, les noves bateries són flexibles, podent ser adoptades per la propera generació de smartphones i tablets doblegables, dels quals ja n’hem parlat amb anterioritat. També són més lleugeres i primes, gràcies a la natura del material amb el qual estan fetes.

La capacitat també és superior, podent arribar a proporcionar una autonomia a l’aparell al qual alimenten que triplica la que ofereix una bateria d’ió de liti, que és la tecnologia que es fa servir convencionalment avui dia a les bateries.

Les noves bateries de paper, que encara no tenen data de sortida al mercat, esdevenen, doncs, idònies per al seu ús en aparells com ara drons, donant-los més autonomia, la qual es veu també augmentada per una lleugeresa del conjunt de l’aparell més gran, gràcies al menor pes d’aquesta bateria.

Una imatge capturada del canal Arirang on s'hi mostren les noves bateries de paper

Una imatge capturada del canal Arirang on s’hi mostren les noves bateries de paper

El cost de fabricació és irrisori: els materials per construir una bateria de paper costen un 3% que els materials necessaris per construir una bateria d’ió de liti de volum equivalent que, recordem, proporciona una autonomia inferior a la tecnologia de paper.

Menys propenses a explotar

No és que passi gaire sovint que la bateria d’un dispositiu electrònic exploti, però n’hem tingut exemples com amb el famós cas del Samsung Galaxy Note 7, que fou prohibit per algunes companyies aèries i acabà per ser retirat del mercat per la mateixa Samsung.

Què provoca aquestes explosions? Doncs un sobreescalfament de la bateria, i el detonador sembla que és les làmines de plàstic situades entre els materials que emmagatzemen la càrrega, segons expliquen els mateixos científics que han creat les noves bateries de paper.

Ells han substituït el plàstic que separa les capes per un altre material, el qual no ha transcendit, però que segons afirmen, redueix encara molt més el risc d’explosions, ja que no permet que la bateria s’escalfi tant com les d’ió de liti.

D’aquesta manera, podem considerar que són unes bateries més segures que les d’ió de liti.

Tampoc han aclarit si la tecnologia ja estava prou madura per a ser comercialitzada però, de qualsevol manera, de ben segur que encara trigarem a veure-la implementada en aparells de consum. Igualment, també desconeixem si serà una tecnologia vàlida per a construir bateries de gran volum, com ara les que porten els cotxes elèctrics.

La tecnologia del paper per a crear bateries també entra en competició amb altres tecnologies que busquen revolucionar l’alimentació per als dispositius electrònics, com ara la del sofre.

Guillem Alsina
Etiquetes: