CloudReady porta Chrome OS a qualsevol maquinari

Compartir

És gratuït, es pot descarregar des d’Internet i instal·lar a disc dur. Tan sols ens cal disposar d’una clau USB de 8 Gigabytes.

El principal problema del Chrome OS de Google és que no ens el podem descarregar d’Internet i instal·lar-lo en qualsevol ordinador, si no que només vé preinstal·lat de sèrie en els anomenats Chromebooks i altres ordinadors equivalents, com el recent Chromebit d’Asus.

Podem recòrrer, això si, a compilar manualment el codi font de Chromium OS (la base de programari lliure sobre la qual, després, Google construeix Chrome OS), però per a això cal tenir coneixements un pèl avançats i tenir temps, tret que siguem un programador i ja disposem de les eines instal·lades al nostre ordinador.

Igualment, també podem recòrrer a alguna de les imatges precompilades de Chromium OS, però entre trobar-les, crear la clau USB i instal·lar-ne la imatge a disc (un procés que no acostuma a ser en absolut trivial), podem perdre-hi moltes hores de les que no sempre en disposem.

És per això que Neverware ha posat a disposició de qualsevol internauta una eina anomenada CloudReady i consistent en una imatge per a ser grabada en una clau USB que conté una imatge arrancable i fàcilment instal·lable del Chromium OS, compatible amb una àmplia diversitat de maquinari.

De fet, si el vostre ordinador no està explícitament suportat, teniu igualment molts números per a què funcioni, doncs la imatge precompilada que s’ofereix és per a màquines x86 de 32 bits, i tenint en compte que el nucli del sistema operatiu és el Linux, és fins i tot probable que us reconegui tot el maquinari.

Hi ha tres versions d’aquest sistema: per a finalitats educatives, per a usuaris particulars individuals, i per a negocis. L’enfocament clar de l’empresa és cap als entorns corporatius i estudiantils, ja que permeten reutilitzar vells ordinadors amb un navegador d’última generació, i un sistema operatiu que amb prou feines necessita manteniment, pel què qualsevol incidència és reinstal·lar i punt.

A nosaltres, el que ens interessa és la versió per a usuaris individuals, que és la que es pot descarregar gratuïtament des d’Internet, en un fitxer comprimit .ZIP amb un pes de menys de 600 Megabytes que, un cop descomprimida, s’expandeix fins als 5,5 GB.

El format de la imatge un cop descomprimida és el .BIN, i haurem de fer servir una eina com ara la comanda dd sota Unix/Linux/Mac OS X, o bé com el Win32DiskImager, o qualsevol altra que sigui capaç de volcar fitxers d’imatge a suports físics.

Per a grabar-la necessitarem una clau USB d’una capacitat superior al pes que ocupa la imatge, actualment essent només possible amb les de 8 GB.

A partir d’aquí, i un cop tinguem la clau USB ja gravada a les nostres mans, podrem arrencar el PC amb ella i instal·lar el sistema operatiu a disc (per al què cal seguir una sèrie de passes senzilles).

CloudReady ens permet coses com obrir una línia de comandes o aconseguir privilegis d’administrador (root), tot amb uns senzills trucs que podem trobar en el mateix document d’instal·lació.

Sense cap mena de dubte, una opció molt indicada si voleu provar com és Chrome OS sense perdre unes quantes hores buscant el millor mètode per fer-ho degut a les particularitats d’aquesta plataforma.

Guillem Alsina
Etiquetes: