Codelearn, l’escola pionera a Catalunya en l’ensenyament de la programació i el pensament computacional

Compartir

L’any 2006 Jeannette Wing va publicar un article a Computational thinking amb el que va fer història, en el qual defensava que aquesta nova competència hauria de ser inclosa en la formació de tots els nens i nenes, ja que representa un ingredient vital de l’aprenentatge de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Conscients d’això, professors i treballadors de la indústria de la informàtica catalana han creat Codelearn, l’escola pionera a Catalunya en l’ensenyament de la programació.

El pensament computacional ens ensenya a resoldre problemes i a enfocar desafiaments: és l’habilitat d’aprendre a aprendre. Aquest no consisteix en aprendre un llenguatge de programació, sinó que se centra en conceptes bàsics com la lògica, la relació causa – efecte, la construcció d’algorismes com a mètode de resolució de problemes, etc. És per això que aquesta disciplina comença a ser important en alguns sistemes educatius del món, com per exemple a la Xina o al Regne Unit, on ja s’ensenya programació dins les escoles amb total normalitat i com a matèria obligatòria. Per aquest i altres motius neix Codelearn, amb voluntat també de conscienciar sobre la importància d’introduir aquest aprenentatge a casa nostra, gràcies a un mètode innovador i una plataforma de treball pròpia que porten tres anys desenvolupant.

L’alumne s’introdueix a l’Univers Codelearn, que no para de créixer, i interactua amb els seus personatges per tal d’aprendre a programar tot jugant. El mètode no acaba a la plataforma i amb els ordinadors: els alumnes treballen i aprenen amb les últimes tecnologies. Robots Lego Mindstorms, Arduino, Raspberry Pi, Impressores 3D, Google Glass, etc. són alguns dels elements amb els que els nens interactuen a Codelearn.

El mètode Codelearn, a diferència de com s’ensenya habitualment la programació, està enfocat a la formació dels nens a llarg termini. D’igual forma que s’aprèn a tocar un instrument, la constància és un factor clau per a assimilar la programació i el pensament computacional. Els primers cursos van tenir resultats molt positius, que els hi va permetre obrir l’any 2013 un centre a Manresa. Amb l’inici d’aquest nou curs acadèmic, Codelearn amplia la seva presència al territori i aquest setembre obren les seves portes dues noves acadèmies a Barcelona i, a més, seran diverses les escoles de Catalunya que oferiran l’activitat extraescolar en els seus centres.

Podeu visitar el seu web.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: