Com activar el DNI electrònic

dni-electrònic
Compartir

 

Fa més de 10 anys que tenim el DNI electrònic a les nostres butxaques i encara que és alguna cosa que els catalans no usem molt, els avantatges d’aquesta eina, que s’han anat implementant amb els anys, ens eviten llargues cues i possibiliten realitzar tot tipus de tràmits amb l’Administració sense moure’ns de casa.

A YCom, t’expliquem com activar el DNI electrònic i com activar-lo en uns passos molt senzills.

Activa el DNI electrònic!

Ho has de saber! Abans de poder utilitzar el teu DNI-e, has d’activar els certificats electrònics integrats en el xip de la nostra targeta d’identificació (DNI). Existeixen dos tipus de certificats: els certificats digitals i els certificats de validació que confirmen que les dades contingudes en el DNI són veritables.

Quant als primers, només poden ser activats de forma presencial en els punts d’actualització del DNI electrònic, que es troben en les comissaries o centres d’expedició on es gestiona el DNI-e. Estem parlant d’uns terminals, d’aparença similar a un caixer automàtic, en els quals podràs instal·lar els certificats digitals en el xip del teu DNI electrònic.

Recorda que aquests certificats es renoven cada 30 mesos o després de la renovació del DNI-e.

Configurar el DNI electrònic en Windows 10

A més d’activar dels certificats digitals del DNI-e, necessitaràs un lector de DNI electrònic amb el qual llegir la informació del xip. La instal·lació d’aquests lectors és similar a la d’un lector de targetes de memòria.

  1. Per això, el primer que hauràs de fer és connectar el lector de targetes, però abans has d’anar a Inici, Botó dret, Administració de dispositius, i allí veuràs com, efectivament, quan connectem el lector de targetes al port USB, sense el DNI encara en el seu interior, ens ho reconeixerà i instal·larà el driver.
  2. El següent serà introduir el DNI en el lector de targetes, però abans hauràs d’instal·lar l’app de la web de la Direcció general de Policia. Per realitzar aquesta instal·lació, busquem en Internet DNI electrònic Policia Nacional i una vegada a la pàgina, en la columna de l’esquerra farem clic en Com utilitzar DNI, i del desplegable que apareix seleccionarem Què fa falta per utilitzar-ho.
  3. Baixarem el cursor fins a l’apartat d’Instal·lació manual CardModule i farem clic a l’enllaç.
  4. Arribarem a l’Àrea de descàrregues i seleccionarem Sistema Windows i allí s’haurà de triar la versió que correspongui amb el Windows que tinguem instal·lat.
  5. Continuarem obrint la carpeta de descàrregues i executant l’aplicació. Quan finalitzi hauràs de reiniciar l’equip i una vegada fet això, tornarem on estàvem al principi, Administració de Dispositius, per verificar que, ara sí, tenim el lector de targeta perfectament instal·lat i connectat.

En aquest moment, introduïm el DNI en el lector de targetes i comprovem que el sistema detecta el DNI electrònic. En el desplegable de Targetes intel·ligents ha d’aparèixer el “DNIe Minidriver for Smart Card”.

Importar els certificats del DNI a Chrome

En aquest moment, ja ho tenim tot preparat per utilitzar el DNI electrònic!

Però ens falta importar els certificats de validació al nostre navegador per poder utilitzar-los. Atès que Google Chrome és el navegador més popular i per tant és el més utilitzat, serà el que triem per a aquest procés, però la importació és molt semblant en qualsevol altre.

  • Fes clic sobre la icona d’Opcions de Chrome i selecciona Configuració.
  • Baixa amb el cursor fins a la part inferior de la nova pantalla i activa les Opcions avançades amb un simple clic.
  • Ara, en l’apartat HTTPS/SSL, torna a fer clic a Administrar certificats i apareixerà un quadre amb les opcions dels certificats. Clica Importar.
  • A continuació s’inicia l’Assistent d’importació i només serà necessari que premis Següent en cada fase i Examinar per buscar el directori d’instal·lació dels certificats que hem instal·lat abans.
  • Continua fent clic en Següent i  Finalitzar.

Recorda que per poder utilitzar els certificats a les pàgines web de l’Administració abans has de reiniciar l’equip!

Gemma