Com arreglar un smartphone: el botó d’encesa d’un Nexus 5

nexus5
Compartir

Avui en dia tots els equip electrònic s’han convertit en consumibles. Jo, personalment, fa temps que no he posat els peus en un taller de reparació d’electrònica. Si alguna cosa es trenca, el més probable després que passi la garantia, va directament a les escombraries, i nosaltres a comprar-ne una altra. Bé, ajuda molt que hi ha una gran oferta i que els preus són bastant permissibles. Però no és la mateixa situació en el cas dels telèfons mòbils, on els preus han d’arribar a ser comparables amb el sou mínim.

Per trencar amb aquesta actitud, vaig tractar de veure si els telèfons mòbils d’avui en dia es poden reparar fàcilment a casa. En particular, un Nexus 5 que té un problema bastant comú amb el botó d’engegar. Sembla que s’espatlla després de molt d’ús i arriba a fer el contacte malament. Això provoca que el terminal entri en un bucle de reinici, rebent missatges contradictoris.

Després de diverses trucades a LG i diverses anàlisis d’experts, el veredicte va ser clar i car: la reparació podia arribar a costar al voltant del 30% del seu valor, amb despeses de transport incloses. Prenent en compte que un botó va a 3€, la decisió va ser simple: amb estany tot es pot arreglar. I el Nexus 5 és un dispositiu que es pot obrir molt fàcilment, tenint accés a tots els components sense necessitat d’instrumentació especial.

El primer problema és dessoldar el botó. El nostre soldador tampoc era professional, així que possiblement aquest ha estat el motiu. Tampoc sabíem quin aliatge han fet servir, informació que encara no he trobat. Però, per suposat, l’acció s’ha acabat amb èxit amb l’ús de la força bruta, que sempre dóna bons resultats en aquestes situacions.

El següent problema va venir d’imprevist: el botó té quatre connectors. Com que aquestes accions s’han dut a terme sense disposar de cap esquema del circuit, hem anat fent tentines en la foscor. A sobre, i això era evident, el botó és minúscul. Com que mai s’ha de demanar només un element de recanvi, hem aconseguit soldar-lo al tercer intent. Per suposat, no just al seu lloc, però un llima fa miracles amb les parts de plàstic. Avui, el telèfon segueix funcionant.

Quant va costar? 3€ el botó, o 9€ tots els intents. I les eines necessàries, però això podem considerar-ho com una inversió, ja que poden ser utilitzades en tots els projectes electrònics. Val la pena? Segurament, perquè, a part dels diners estalviats, realment aprens molt i et dóna la confiança de seguir investigant i perdre’t unes hores en les botigues especialitzades.

La conclusió és que hem de tenir en compte sempre si el terminal que compres pot ser fàcilment arreglat. No només per estalviar diners, si no també per no considerar tot el que tenim al voltant com un consumible sense més valor.

Hem de tornar a tenir curiositat per entendre com funcionen les coses. Prenem massa tot el que tenim com a natural, quan realment la nova generació ja no entén com funcionen les coses, i tot sembla màgic (funciona perquè si).

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: