Com evitar ser víctima d’estafes en línia nadalenques

Compartir

A poc a poc, les compres en línia s’han convertit en una tendència per dates nadalenques. I, amb elles, també l’interès dels cibercriminals per les activitats dels consumidors a la xarxa.

Cada cop són més freqüents les estafes i robatoris en línia, així que tot seguit us presento uns quants consells per comprar a Internet amb més seguretat per aquestes festes.

Estigues protegit

A hores d’ara, no hauria de ser res extraordinari el fet de comptar amb una solució antimalware instal·lada a l’ordinador i correctament configurada, però encara hi ha usuaris que no es preocupen per la seva seguretat.

Els antimalware van més enllà dels antivirus en la protecció de l’ordinador, ja que poden identificar amenaces que no són pròpiament virus.

Les darreres generacions, a més, compten amb sistemes d’intel·ligència artificial que permeten identificar amenaces pel seu comportament, bloquejant-les abans que puguin fer res greu amb les nostres dades.

Sempre ens caldrà disposar d’una d’aquestes solucions instal·lada al nostre ordinador i correctament configurada.

Qualsevol informàtic professional ens pot assessorar, vendre, instal·lar i configurar una solució d’aquesta mena, amb el seu cost corresponent.

Compte amb els llocs web on comprem

No s’hi val a agafar la millor oferta i ja està; als cibercriminals els interessen les nostres dades, com les de la targeta de crèdit, a més de noms d’usuari i contrasenyes.

És per això que se n’empesquen mil i una per seduir al comprador en línia, que aquest “piqui” i introdueixi les dades en un lloc web fraudulent. Un bon esquer és fer-li arribar una oferta irresistible, sigui per correu electrònic o d’una altra manera.

Molts també enganyen fent-se passar per botigues reconegudes, com ara Amazon. Si ens arriba qualsevol correu electrònic procedent (o afirmant procedir) de la nostra botiga en línia habitual, donant-nos un enllaç al mateix correu, i demanant-nos que hi accedim amb el nostre nom d’usuari i contrasenya, no en farem cas.

El que farem és obrir una nova finestra (o pestanya) del nostre navegador web i teclejar l’adreça de la botiga en línia on hi tenim compte a mà. Accedint-hi d’aquesta manera, estarem segurs que no ens han manllevat la identitat.

En el cas de comerços que tinguin presència amb botigues físiques, ens podrem assegurar en aquests establiments de quina és la seva pàgina web.

I, quan hi accedim, ens haurem d’assegurar sempre que l’adreça estigui precedida d’un https:// (amb la icona del candau a la barra d’adreces). Això és garantia d’un servidor segur.

Empra sempre que puguis el doble factor d’autentificació

Les entitats bancàries permeten tot sovint que, a l’hora de realitzar un pagament en línia, hàgim d’introduir un codi que ens arribarà al telèfon mòbil. Si podeu escollir, opteu per aquesta opció, és molt més segura, ja que en cas que ens interceptin les dades de la targeta de crèdit, no disposaran també del nostre mòbil per poder passar la verificació.

Igualment, moltes botigues en línia ens permeten configurar també la mateixa funcionalitat de doble identificació quan accedim al nostre compte des d’un ordinador que no és el nostre habitual. Cal que activem aquestes opcions sempre que ens sigui possible.

Targeta de crèdit de prepagament sempre que es pugui

Normalment, les entitats bancàries disposen de solucions concretes per pagar a través d’Internet, i totes acostumen a ser targetes de prepagament. Això vol dir que hem de “carregar” diners a la targeta abans de poder fer-la servir.

Sempre que puguem, emprarem una tergeta de crèdit de prepagamentLa idea és mantenir permanentment a zero aquesta targeta, i només carregar-la just abans que la necessitem amb la quantitat justa. Un cop feta servir, tornarà a estar a zero i, d’aquesta manera, si algun cibercriminal aconsegueix interceptar les nostres dades, no ens podrà robar absolutament res.

Una altra solució és l’ús de serveis com ara Paypal, que només faciliten a l’altra part una adreça de correu electrònic a l’hora de realitzar un pagament.

Estigues sempre preparat per al desastre

Aquesta regla és vàlida no només per al cas de les compres, sinó sempre que parlem de seguretat informàtica.

Hem de tenir sempre una còpia de seguretat de les nostres dades, actualitzada i completa, de manera que si en algun moment hem de fer tabula rasa al nostre ordinador i reinstal·lar-lo, puguem fer-ho sense patir els maldecaps de no tenir les nostres dades en lloc segur.

Aquests casos poden ser, per exemple, en cas d’atac de ransomware.

Guillem Alsina
Etiquetes: